Hlavní obsah

Regionální kolo přírodovědné stezky Zlatý list Karlovarského kraje zná své vítěze

Novinky, Miloš Volek

Zlatý list (dříve Zelená stezka) je přírodovědná soutěž, pořádaná Českým svazem ochránců přírody (ČSOP). Smyslem soutěže je umožnit setkání dětem s hlubším zájmem o přírodu a formou soutěže ověřit a porovnat své znalosti. Ze soutěže by měla vzejít inspirace dětí k práci pro přírodu

Foto: Miloš Volek

ručně malovaný plánek trasy všem ukázal kudy jít.

Článek

Tradice soutěže sahá až do sedmdesátých let minulého století, kdy byl Zlatý list soutěží přírodovědných oddílů v rámci Pionýrské organizace. Po jejím rozpadu soutěž převzal Český svaz ochránců přírody a pokračuje v tradici zavedené soutěže.  

V jednotlivých kolech Zlatého listu soutěží šestičlenná družstva rozdělená do dvou. Na stanovištích stezky odborníci prověřují znalosti dětí v oblastech: ekologie, ochrana přírody, životní prostředí, geologie, zoologie, botanika, neživé složky ekosystému atd. Součástí hodnocení družstva je i praktická práce pro přírodu, která však podmínkou není.

Regionální kolo pro Karlovarský kraj se uskutečnilo v sobotu 17. května v Ekocentru Chodováček ČSOP 30/02 v Chodově, která je jeho již dlouho let pořádající organizací.

V letošním roce se sešlo 66 soutěžících, kteří tvořili 4 družstva mladších a 9 družstev starších žáků. Na 3km trase na 9 stanovištích prokazovali svoje znalosti z přírodovědných věd a v prostorách cíle pak mohli prezentovat svou celoroční činnost pro přírodu či doplňkové úkoly.

Během čekání si mohli prohlédnout na pozemku Minibitanickou zahradu s naučnou stezkou, dále výstavy hornin, minerálů, kaktusů a sukulentů,  bylinkovou spirálu či další exponáty ekocentra. Na vystavených panelech se seznámili s historií a činností ČSOP. Dále byla připravena stanoviště, na kterých si mohli vyrobit z přírodních materiálů drobné suvenýry.

Pro všechny zúčastněné byl připraven k obědu guláš s chlebem a pití. 

Po doběhnutí poslední hlídky se všechny zraky upínaly k výsledkové listině, která během chvilky prozradila, že vítězem kategorie mladších se stalo družstvo Géček z Gymnazia a OA Chodov (Eliška Zajacová, Jana Mozerniuková, Natálie Morová a Monika Kurčíková). Z týmů kategorie starších nakonec vyšlo vítězně družstvo domácích Mladých ochránců přírody Ještěrky (Lukáš Bartoš, Jája Haurová, Zdeněk Šlégr, Pavel Žemlička, Roman Kolář a Lucie Hatašová).

Po vyhlášení výsledků následovala chodovská specialita – tombola.  Každý z účastníků byl zařazen do slosování a každý si z Chodova odnesl nějakou věcnou cenu.

Vítězná družstva pak mají ještě chvilku času dopilovat vše, co se dopilovat dá, a budou kraj reprezentovat v národním kole, které je setkáním nejlepších kolektivů z celé ČR. Je to týdenní červnové soustředění s bohatým programem exkurzí, přednášek a dalších aktivit. Proběhne nedaleko jihočeských Slavonic.

Pořadatelům, v čele s předsedou organizace ČSOP Janem Svobodou, patří poděkování za organizaci této náročné soutěže a všem zúčastněným i jejich dozorům a vedoucím či učitelkám a učitelům díky za to, že s dětmi pracují a připravují je na tuto soutěž.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám