Hlavní obsah

Regionální jídla na Džemfestu měla úspěch

Novinky, Tereza Schreiberová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Netradiční občerstvení připravili návštěvníkům šumperského multižánrového festivalu Džemfest jeho organizátoři. Kdo hledal párek v rohlíku byl zklamán, podávala se totiž kamenická bramboračka, dubická tlačenka, loštické šátečky a další dobroty oceněné jako Regionální potravina Olomouckého kraje.

Foto: Tereza Schreiberová

Stánek prezentující Regionální potraviny Olomouckého kraje očekává nápor jedlíků.

Článek

Společný stánek gastronomického festivalu Chuť Jeseníků a Okresní agrární komory nabídl to nejlepší z Jeseníků i Olomouckého kraje.

Největší úspěch měla dubická tlačenka na chlebu Zubr z přerovské pekárny Tiefenbach. Obě potraviny jsou oceněny jako Regionální potravina Olomouckého kraje. Takových chlebů se na Džemfestu snědly skoro dvě stovky.

"Největším překvapením pro labužníky byly Loštické šátečky. I přes jejich název očekávali konzumenti sladkou chuť - o to víc byli překvapeni, když z listového těsta vykoukla tvarůžková tyčinka. Stejně nedůvěřivě k šátečkům přistupovali i vystupující muzikanti. Ovšem jakmile lahůdku prokoukli, po šátečcích z loštického klenotu se jen zaprášilo," objasnila překvapení hostů obsluha stánku. "O poslední kousky se prý strhla kamarádská bitka mezi členy skupiny MIG 21 a O5 a Radeček," dodala. 

Z tradičních jídel Jeseníků vybrali organizátoři dva zástupce: šumperský telecí perkelt a kamenickou bramboračku. "Bramboračka z Jeseníků je zvláštní tím, že její základ tvoří vývar ze slaniny," vysvětlil spoluautor nově vycházející kuchařky Chuť Jeseníků Ondřej Polák.

Kromě ochutnávky osmi Regionálních potravin Olomouckého kraje a dvou tradičních jídel Jeseníků se zájemci mohli seznámit se všemi Regionálními potravinami Česka formou letáčků a map, které byly volně k dispozici. Nabídku stánku si účastníci Džemfestu velmi pochvalovali.

"Jsem příznivcem místních produktů, kde je zaručena jejich kvalita. Přiznám se, že jsem očekávala spíše klobásy nebo guláš, nabídka mě ovšem příjemně překvapila. S manželem jsme zvládli ochutnat za celý večer kompletní nabídku stánku," ocenila dobrý nápad jedna z účastnic. 

Činili se také ostatní návštěvníci festivalu, stánek se zavřel o druhé hodně ranní, kdy v nabídce zůstalo pár posledních kousků.

Reklama

Výběr článků

Načítám