Hlavní obsah

Půjdem spolu do Betléma. Třeba při vánočních výstavách v Poličce

Novinky, Alena Zavoralová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nastává předvánoční čas, čas adventu, klidu a pohody, kdy se spolu s rodinou a přáteli chystáte na radostné prožití vánočních svátků. Neváhejte a navštivte vánoční výstavy v Poličce, kde nasajete vánoční inspiraci a atmosféru…

Foto: Alena Jandlová
Článek

Před pár dny zahájili v poličském muzeu ne jednu, ale hned dvě zajímavé výstavy a to JÁ BYCH RÁD K BETLÉMU… a ADVENT S VŮNÍ PATCHWORKU.

Slavnostní zahájení si nenechalo ujít okolo 350 návštěvníků, různého věku od těch nejmenších až po ty dříve narozené. Připraven byl kulturní program, o který se postaraly šikovné a nadané děti ze Základní umělecké školy v Bystrém, které společně zatančily i zazpívaly.

Úvodního slova se chopila etnografka, výtvarnice a milovnice českých tradic Kamila Skopová. Promluvila nejen o vystavených betlémech, ale také o jejich historii a vzniku tradice vystavování betlémů u nás.

„Málokdo například ví, že figurky tří králů se do betléma umisťují až na Tři krále, a co je mnohem zajímavější, dříve byli betlémy vystavovány celoročně - měnily se pouze figurky a to podle daných církevních svátků,“ sdělila Mgr. Stanislava Cafourková, etnografka poličského muzea, jež se na výstavě betlémů také podílela.

S otevřenou náručí a napečenými dobrotami přivítaly každého návštěvníka členky Spolku patchworku Litomyšl a také několik dam z Poličky. Během slavnostního úvodu za všechny přítomné členky promluvila paní Renata Kmošková z litomyšlského muzea.

„Slyšeli jste někdy slovo patchwork? Jde o specifickou textilní techniku, malých, různě barevných kousků látky tak, aby vytvářely různé geometrické vzory. Dokonce už i Kleopatra ve starém Egyptě nějaký ten patchwork šila,“ uvedla Renata Kmošková. A nezůstalo jen u Kleopatry, kdo se zájmem poslouchal, dozvěděl se celou historii nejen této speciální techniky, ale také historii Spolku patchworku Litomyšl.

Obě výstavy jsou prezentací jemné, pečlivé a mnohdy titěrné práce, ať už pracujete s kousky pestrých látek, slámou, keramikou. I z neopracovaného kousku dřeva se pod rukou šikovného řezbáře vyloupne překrásná betlémská figurka. A kdy jindy než právě v tomto předvánočním čase je důležité najít si chvilku a strávit ji spolu s rodinou a přáteli třeba zrovna na výstavách v poličském muzeu, kde jistě nasbíráte plno nápadů a inspirace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám