Hlavní obsah

Ptáci způsobili několik výbojů a odpojili Pastviště od elektrické energie

Novinky, Jiří Horák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obyvatelé Pastviště, místní části Řešetovy Lhoty u Studnice, si v posledních dnech připadají jako v Hitchcockově hororu Ptáci. Velké hejno pravděpodobně vlaštovek nebo jiřiček tady přitahuje velkou pozornost lidí. V neděli 7. srpna ptáci dokonce způsobili zkrat na elektrickém vedení.

Foto: Jiří Horák videovize.info

Velké ptačí hejno způsobilo zkrat na vedení nízkého napětí a usedlo na přívodní trasu do transformátoru.

Článek

"Ani na podzim tady nebývají tak velká hejna, a to je nyní teprve začátek srpna," diví se lidé.

Mnoho ptáků usedlo mezi 13. a 14. hodinou na elektrické vedení přivádějící energii do zdejšího kravína. Když se hejno zvedlo, rozhoupalo dráty vedení natolik, že došlo k několika vzájemným kontaktům vodičů.

Čtyřikrát se zablesklo

"Viděl jsem, jak se dráty rozhoupaly v dlouhých vlnách mezi dvěma sloupy. Několikrát se vzájemně dotknuly, jako když se dvě šavle přes sebe sesmeknou po celé délce ostří. Čtyřikrát se zablesklo a za hlasitého praskání odpadlo několik jisker," popsal událost jeden ze svědků, kteří hejno sledovali.

Přes dvě hodiny bez elektřiny

Obyvatelé Pastviště se tak na víc než dvě hodiny ocitli bez elektrické energie. V 16 hodin k transformátoru přijel výjezdový technik energetiků, který na první pohled nepochopitelnou poruchu bez zjevné příčiny, odstranil.

Související témata:

Výběr článků

Načítám