Hlavní obsah

První ročník Jízdy zručnosti traktorem s vlekem zná vítěze

Novinky, Jana Sixtová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do Janovic nad Úhlavou se 22. června sjelo 23 nejlepších mladých traktoristů na mistrovství republiky Agrotec Jízdy zručnosti 2017, které pořádal Zemědělský svaz ČR ve spolupráci se SOŠ a SOU Sušice v areálu bývalých kasáren.

Foto: Jana Sixtová

Mladý traktorista couvá do postavené garáže

Článek

Nejlepším mladým traktoristou se stal student SOŠ a SOU Sušice Václav Straka. Jízda zručnosti se konala pod záštitou ministra zemědělství Mariana Jurečky, který si trať se studenty také vyzkoušel.

Mladí traktoristé závodili v traktoru značky New Holland, kterou poskytla společnost Agrotec, a. s.

Kdyby soutěžil, skončil by ministr druhý

„Rozhodovala nejenom rychlost, ale i přesnost, neboť trať obsahovala několik záludných překážek, jako slalom, couvání do garáže, zastavení na přesnost, přistavení vleku k rampě apod. Za špatné projetí překážky se načetl jezdci trestný čas. Takže i ten nejrychlejší mohl skončit pod stupni vítězů,“ přiblížil Vladimír Pícha za organizátory soutěže. 

Do traktoru usedl i ministr Jurečka. Pokud by se jeho čas započítal mezi soutěžící, získal by 2. místo. Pro doprovod studentů byla připravena minisoutěž v couvání a slalomu v menším traktoru. I této soutěže se ministr zúčastnil. Vybojoval 2. místo, za které získal věcnou cenu.

O obědové pauze si ministr Jurečka udělal čas na studenty, se kterými debatoval o stavu zemědělského školství. 

Titul mistra v jízdě traktorem s vlekem zůstal doma

Nejrychlejší a nepřesnější jezdec byl student SOŠ a SOU Sušice Václav Straka. Jak sám řekl, jízda se mu vyvedla. „Lepší výsledek jsem si nemohl přát. Mám z toho opravdu dobrý pocit,“ řekl bezprostředně vítěz prvního ročníku Jízdy zručnosti.

„Nejtěžší bylo zacouvání do garáže, trefit se napoprvé,“ svěřil se Straka. Nakonec se mu vše povedlo a byl nejrychlejší ze všech a pokořil i ministra. „To už je jen taková třešnička na dortu,“ dodal s úsměvem Václav Straka.

Chystá se už pokračování

S myšlenkou obnovit regionální kola Jízdy zručnosti a uspořádat mistrovství republiky přišel Zemědělský svaz ČR v únoru letošního roku.

„Přesto, že byla poměrně krátká doba na přípravu, vše se povedlo. Školy projevily velký zájem. Tento nápad se líbil také ostatním institucím a partnerům. Jsem rád, že se do této soutěže Zemědělský svaz pustil,“ shrnul ředitel SOŠ a SOU Sušice Jaromír Kolář.

Do soutěže se probojoval vždy vítěz z 8 regionálních kol, které probíhaly během dubna a května. Regionálních kol se účastnilo na 150 studentů středních škol a učilišť, kteří mají řidičský průkaz skupiny T.

Reklama

Výběr článků

Načítám