Hlavní obsah

První kolo královské disciplíny poolbilliardu přineslo zajímavé výsledky

Novinky, Pavel Mašek

Čeští kulečníkoví hráči v sobotu 13. října odehráli první kolo královské disciplíny poolbilliardu - 14.1 ball (čtrnáctka, nekonečná). Současně se hrála oblastní ligy i extraliga.

Foto: Pavel Mašek

Poolbilliardové koule

Článek

Cílem nekonečné je potápět libovolnou kouli na stole do předem nahlášené kapsy. Když zůstane na stole pouze bílá a jedna barevná koule, čtrnáct barevných se postaví do trojúhelníku a hráč pokračuje ve hře. Nekonečná právě proto, protože hráč nikdy nepotopí všechny koule na stole, jako tomu je v nejznámější hře osmičce, vždy jedna musí zůstat. Hraje se do určitého počtu bodů, přičemž každá potopená koule má hodnotu jednoho bodu. Zároveň je hráč omezen tak zvanými náběhy - každý náběh znamená jeden pobyt u stolu, ať nahraje hráč nula bodů nebo padesát. V extralize se hraje na 40 náběhů, můžeme říct pokusů.

Patnáct extraligových hráčů se sešlo v pražské herně Balabuška v Michli. Hrálo se systémem pavouk DKO (hrálo se na 40 náběhů, v A straně pavouka do 100 bodů, v B straně do 75 bodů). Na prvním místě se umístil David Žalman (klub MPC Pardubice), který do finále postoupil přes současného mistra republiky ve čtrnáctce Marka Hajdovského (SK Billard Centrum Praha) s přísným skóre 100:6, které udivilo nejednoho účastníka. Na druhém místě skončil Petr Urban (DUNS Benátky nad Jizerou), s Davidem uhrál 43 bodů. O třetí a čtvrté místo se podělili už zmiňovaný Marek Hajdovský společně s Janem Suchánkem (Casablanca Tábor).

V středočeské oblastní lize se před pavoukem hrají nejdříve skupiny do 45 bodů na 30 náběhů, následně se hraje jednoduchý pavouk do 55 bodů. Středočeská oblastní liga se odehrála v pražských Vršovicích v herně Harlequin Praha. Vítězem se stal Bohdan Ivanec (klub BC Harlequ´in Praha), který porazil ve finále Daniela Pokrývku (SK Billard Centrum Praha) 55:28. Na třetím místě skončil Jan Maděryč, klubový partner Bohdana Ivance a na čtvrtém místě zase spoluhráč Dana pokrývky Stanislav Šimek.

V jihomoravské oblastní lize se kvůli menšímu počtu přihlášených hráčů hraje pouze K-K skupina do 55 bodů, taktéž na 30 náběhů. Sešlo se sedm hráčů, z nichž pět reprezentovalo klub Delta Billiard Brno a po jednom se dostavili z klubů BC Havířov a RX Uherské Hradiště. Na prvním místě se umístil Misák Petr z Brna, na druhém Karel Žaludek z Havířova a třetí příčku vybojoval Lubomír Klajn z Uherského Hradiště.

V západočeské oblasti se sešlo šest hráčů, hrálo se opět na 30 náběhů, ale do 75 bodů. Tohoto skóre dosáhl pouze Josef Velíšek hrající za Bio System Plzeň v zápase s Lubošem Loudou (Billiard club Příchovice). První místo obsadil Patrik Novák (Bio System Plzeň), druhé již zmiňovaný Josef Velíšek a třetí  Milan Zeman (Billiard club Příchovice).

Podrobnosti, celkové pořadí a závodní pravidla kulečníku lze najít na oficiálním webu Českomoravského billiardového svazu www.poolbilliard.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám