Hlavní obsah

Průřez tvorbou Pavla Kantorka k vidění na vícegeneračním hřišti v Dejvicích

Novinky, Barbora Horešovská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chodíte s dětmi, vnoučaty na hřiště pro jejich zábavu? Chodíte si na hřiště zacvičit? Od května až do července se na hřiště Prahy 6 můžete přijít i pobavit.

Foto: Barbora Horešovská

Jedna z vystavených kreseb Pavla Kantorka.

Článek

Spolek InGarden za finanční podpory MČ Praha 6 pořádá výstavu kreseb humoristy Pavla Kantorka, která je umístěna pod širým nebem, na oplocení vícegeneračního hřiště, ve vnitrobloku domů při ulici Generála Píky – Kafkova v Dejvicích.

Výstava je ke shlédnutí od 22. května do 23.července. Výstavní soubor tvoří 40 velkoformátových tisků, které představují průřez tvorbou kreslíře Pavla Kantorka, tedy jak starších známých vtipů, které publikoval například v časopise Dikobraz nebo Mladý svět, tak novějších z emigrace v Kanadě, které se u nás až do roku 1989 nesměly publikovat.  

Součástí výstavy bude informační panel o životě a díle profesora Pavla Kantorka i s kontaktními údaji na spolek InGarden, kde se zájemci dozví o Pavlu Kantorkovi více. Dětským návštěvníkům výstava nabídne speciálně upravený panel s jeho životopisem. Kromě panelů s autorovými kresbami výstava nabídne také sedm desek z historie časopisu Dikobraz.

Pavel Kantorek nebyl jen kreslíř, ale zejména vědec. Svůj život zasvětil teoretické fyzice a výzkumu času, kterému se věnoval na Rayendsově univerzitě v Kanadě. O své kreslířské tvorbě říká: „Vtipy mě napadají v době, kdy řeším nejsložitější problémy časoprostoru, zabývám se složitými rovnicemi. Zahlédnu směšnou situaci v době, kdy je mozek unaven, jako by hledal způsob, jak si odpočinout. Náhle se objeví zkratka, kdy jsou k sobě přiřazené zdánlivě nesouvisející situace a najednou to v mozku klikne, zrodí se vtip a hlava dostane nový přísun energie.“

Spolek autora zastupuje již od roku 2010 a propaguje jeho tvorbu pomocí výstav a prodejem tisků či originálních kreseb a dalších předmětů spojených s autorovou tvorbou. 

Reklama

Výběr článků

Načítám