Hlavní obsah

Propagátor sukní pro muže zdolal v kiltu i Sněžku

Novinky, Leona Roháčková

Když se před lety objevil zpěvák a tanečník Jiří Korn v sukni, vzbudil značnou pozornost. Přitom to není nic zvláštního, vzpomeňme film Statečné srdce s Melem Gibsonem, kterému kilt na mužnosti rozhodně neubral. U nás se kilty rozhodl před dvěma lety propagovat Tomáš Zahálka z Pardubic.

Foto: Archiv Tomáš Zahálka
Článek

Proč zrovna kilt

Tomáš stejně jako všichni příslušníci jeho pohlaví nosíval v létě kalhoty nebo kraťasy, ale i v tom mu bylo teplo. Začal přemýšlet o jiné variantě a napadla ho sukně. Protože nabídka sukní a kiltů pro muže byla v Česku opravdu minimální, přemluvil sestru, aby mu ušila skládanou zavinovací sukni.

„Po řadě zkoušek jsme vyvinuli nejen vhodný střih, ale také jsme našli českou látku, která je lehká, příjemná na nošení a navíc se téměř nemačká, ani když se nosí denně. A to je pro muže obrovská výhoda,” říká pětatřicetiletý Tomáš, který je v "civilu" programátorem.

Kam v kiltu

Tomáš hodně cestuje a tak jste ho mohli potkat kdekoli. Samozřejmě v sukni. Nejdelší trasa byla zhruba necelých 40 km na výletě z Mělníku přes Kokořín, Housku do Oken. Prošel se naTřemšín, šl i do Prčic, V sukni zdolal Sněžku, Lysou horu i Praděd.

„Já v něm většinou chodím na turistiku, ale je to i dobrý společenský oděv, ve kterém není vedro. Stačí košile a motýlek ze stejné látky, jako je kilt. Je vhodné k němu nosit trochu širší běžný pásek,“ popisuje.

Jak se šije kilt

Proti dámským sukním několikanásobně déle, základně je totiž použito 5 metrů látky. U kiltu také nejsou na rozdíl od kalhot, žádné švy v rozkroku a to je pro muže rozhodně vhodnější. A navíc to příjemně větrá. Jako bonus je na Tomášových kiltech kapsa.

Reakce jsou prima

„Většinou jsou reakce pozitivní, slýchám věty jako: Pěkná sukně, sluší Vám to, jste na ostro?,“ směje se Tomáš. Ani zákazníky počítačové firmy, kde pracuje, kilt nepřekvapil. Tomáše lidé poznávají i na ulici, hlavně díky Facebooku.

„Občas mě někdo zastaví: Jé, Vy jste byl na Sněžce. Vy jste šel taky ty Prčice, což mě samozřejmě těší. Je pravda, že občas se nějaké slečny trochu hihňají. Většinou na sobě mají džíny a nedošlo jim, že před sto lety ženy kalhoty také nenosily,“ vysvětluje Tom.

Kilty se rozjíždějí

Odběratele má Tom po celé republice. Na to, že mužské sukně jsou v našich podmínkách dost neobvyklé, své příznivce už si našly a stále jich přibývá. Kupují je muži, i jejich polovičky třeba jako narozeninový dárek.

„Rád bych, aby se kilt časem stal součástí šatníku moderního českého muže. Beru to jako výzvu,“ vysvětlil svůj záměr Tomáš Zahálka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám