Hlavní obsah

Projekt babička ožívá ve filmovém dokumentu

Novinky, Martina Váňová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V rámci projektu Promítej i ty! se bude v Polici nad Metují v Zeleném domečku (naproti Muzeu papírových modelů) v pátek 30. listopadu od 19:00 hodin promítat film Projekt babička.

Foto: Muzeum papírových modelů

Plakát k filmu "Projekt babička" (výřez)

Článek

Jedná se o dokumentární film, ve kterém trojice mladých filmařů zpovídá své prarodiče: maďarskou židovku, obdivovatelku Hitlera a britskou špionku. Film z filmového festivalu Jeden svět je promítán v rámci projektu Promítej i ty!

Distributor o filmu napsal: „Tři mladí filmaři se ve velmi osobním a hravém snímku snaží oživit vzpomínky svých babiček. Zorganizují setkání. Maďarská židovka, dávná obdivovatelka Hitlera a bývalá britská špionka se vydávají na netradiční road trip. Jak rodinná historie ovlivňuje náš přístup k druhým i k sobě samým?

K vážnému tématu druhé světové války přistupují tři mladí filmaři z Velké Británie, Německa a Maďarska s příjemnou lehkostí. Každý z nich si dává za úkol vyzpovídat svoji vlastní babičku. Díky ochotě těchto dam přistoupit na hru svých vnuků se obnažují ryze osobní příběhy žen, které – každá na jiné straně fronty – zažily druhou světovou válku. Mladíci se prostřednictvím příběhů svých babiček dozvídají o historii svých rodin, ale i to podstatné o sobě samých.“

Film nabízí skutečně nečekané setkání a provází nás pohnutými osudy těžce zkoušeného dvacátého století. Stále platí, že kdo nezná vlastní historii, je nucen ji opakovat. Nejen proto není ztrátou času se jít na film podívat.

Součástí večera bude po skončení filmu beseda s regionálním písmákem a vydavatelem Petrem Bergmannem.

Projekt Promítej i ty! je součástí festivalu Jeden svět, největší přehlídky dokumentárních filmů o lidských právech na světě.

Promítání pořádá Jeden svět Police nad Metují ve spolupráci s Muzeem papírových modelů a podporou Města Police nad Metují. (Projekt babička; Maďarsko, Velká Británie; 93 minut, s českými titulky.)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám