Hlavní obsah

Programátor společnosti Mozilla navštívil českobudějovickou školu EDUCAnet

Novinky, Petr Kuba

Studenti soukromé střední školy EDUCAnet České Budějovice měli tento týden významnou návštěvu. Jan Odvárko, programátor společnosti Mozilla, přišel poodhalit, jaké to je spolupracovat s jednou z nejznámějších softwarových společností současnosti.

Foto: Petr Kuba

Přednáška Jana Odvárka na téma internetové prohlížeče a Mozilla.

Článek

Jaký je vývoj internetových prohlížečů? Proč se jim v současném světě informačních technologií přikládá taková důležitost? A jak může ve světě tvrdého byznysu držet nezisková společnost krok s takovými giganty jako jsou Microsoft, Google či Apple?

V celé České republice jsou jen tři spolupracovníci společnosti Mozilla, společnosti, která provozuje jeden z nejúspěšnějších programů současnosti - internetový prohlížeč Firefox. Jeden z nich, Jan Odvárko, přijal pozvání učitelů střední školy EDUCAnet České Budějovice, aby studentům odpověděl na výše uvedené otázky, ale zároveň aby poodhalil něco z toho, jak vlastně nezisková, ale světově velmi úspěšná softwarová firma funguje.

Jan Odvárko pracuje pro Mozillu už 5 let jako nezávislý kontraktor (externí pracovník z jiného státu, než ze kterého firma pochází nebo kde má sídlo) a v současné době řídí projekt Firebug (getfirebug.com). Firebug je doplněk právě pro prohlížeč Firefox, jenž slouží zejména webovým vývojářům. Jeden z dalších úkolů Jana Odvárka je také motivování programátorů, kteří mají zájem se na projektu podílet.

Přednáška byla vedena velmi přístupně a zábavně, přesto ale počítala spíše se studenty oboru IT. Bez termínů jako Opensource, HTML, skript a podobných se na určité úrovni bavit nejde. Studenti s tím však problém neměli, přece jen mnozí z nich už nějaký ten program napsali a s internetovým prohlížečem pracují ve škole denně. Pozadu ale nezůstali ani studenti oboru gymnázia, protože i ti ve škole pracují místo učebnic s notebookem či tabletem, a tak je jim problematika internetu a internetového prohlížeče celkem dobře známa.

Studenti se dozvěděli, jak vůbec může nezisková společnost na tomto poli fungovat, jak ve skutečnosti konkrétně Mozilla funguje a že její základní principy obstojí i ve světě nekompromisního byznysu a tvrdé konkurence. Jan Odvárko poodhalil, jakým systém se ve společnosti pracuje, jak pro ni pracuje on sám a v neposlední řadě jak se do chodu Firefoxu mohou zapojit sami studenti.

Velmi zajímavá část přednášky se věnovala motivaci jednotlivých externích pracovníků Mozilly. Laicky řečeno "co z toho mají, že pracují pro neziskovku?" I na tuto důležitou otázku podal Jan Odvárko vyčerpávající odpověď, která studenty a učitele nejen uspokojila, ale velmi zaujala: Jednou z největších motivací je tzv. portfolio, záznam o činnostech a úspěších jednotlivce. Protože mít v takovém portfoliu záznam o tom, že jste našli a opravili chybu ve Firefoxu, navrhli změnu, kterou používá několik set tisíc uživatelů po celém světě či přeložili do češtiny program, který používá několikatisícová základna uživatelů - to už má na trhu práce cenu zlata.

"Významné osobnosti, které mají studentům co říct a mohou jim něco předat, do školy zveme pravidelně. Snažíme se přibližně každé dva měsíce ozvláštnit už tak moderní výuku nějakým externistou. Jan Odvárko dokázal studenty velmi zaujmout a jsme s ním domluveni na další spolupráci," zhodnotil přednášku jeden z vyučujících.

Reklama

Výběr článků

Načítám