Hlavní obsah

Procházka křížem krážem Ostravou-Přívozem se uskuteční poslední březnový den

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komentovanou procházku Ostravou-Přívozem chystá na neděli 31. března Ostravský informační servis. Dnešní městská část Přívoz je součásti městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz, byla vybudována podle plánu slavného vídeňského architekta Camillo Settiho.

Foto: Josef Zajíc

Hlavní nádraží v Ostravě. V přednádražním prostoru probíhá revitalizace. 25.3.2013

Článek

Na co se mohou účastníci komentované procházky těšit? "Především uvidíme hlavní dominantu náměstí Svatopluka Čecha, kostel Neposkvrněného početí Panny Marie, kavárnu, kam chodíval ve 20. letech minulého století Klement Gottwald, bývalou přívozskou radnici a slavnou kavárnu Corso. Procházku ukončíme v Muzeu Mlejn na Nádražní ulici 138," pozval na procházku průvodce Jiří Šimon.

Sraz zájemců bude v neděli 31. března před budovou Hlavního nádraží v Ostravě.

Nádraží bylo zprovozněno 1. května 1847, když zde projel první vlak mezinárodní trati Severní dráhy císaře Ferdinanda, vedoucí z Krakova do Vídně. Rozvojem těžebního průmyslu se tato ostravská železniční stanice stala důležitou a tím se rozvíjela původně zemědělská obec Přívoz. Přednádražní prostor v současné době prochází revitalizací.

Dominantou hlavního náměstí Svatopluka Čecha je kostel Neposkvrněného početí Panny Marie. Kostel a jeho okolí navrhl vídeňský architekt Camillo Sitte. V roce 1890 byl ustaven spolek pro stavbu kostela. Kostel byl slavnostně vysvěcen 15. srpna 1899.

Účastníci akce se dále projdou okolo bývalé přívozské radnice, kde dnes sídlí Archiv města Ostravy, zhlédnou bývalou slavnou kavárnu Corso. Komentovaná procházka bude zakončena v Muzeu Mlejn, které bylo otevřeno 7. listopadu 2009. Komentované procházky se 31. března uskuteční od 10 a 14 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám