Hlavní obsah

Přívětivější prostředí nejen pro znevýhodněné studenty na Filozofické fakultě Ostravské univerzity

Novinky, Nela Parmová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedmapadesát miliónů korun investuje Filozofická fakulta Ostravské univerzity do rekonstrukce budovy, aby ji zpřístupnila zejména znevýhodněným studentům a vytvořila nadstandardní zázemí pro všechny studenty i zaměstnance.

Foto: Nela Parmová

Vizualizace společnosti MARPO, s. r. o.

Článek

Filozofická fakulta Ostravské univerzity sídlí v historických budovách v centru města, které však od doby vzniku univerzity v roce 1991 neprošly žádnou zásadní modernizací. Nyní se pomocí dotace z Evropského fondu pro regionální rozvoj podaří zrekonstruovat část budovy Filozofické fakulty z ulice Československých legií.

Cílem celého projektu je především zpřístupnit vzdělávání znevýhodněným zájemcům o studium, tedy zrakově a sluchově postiženým a studentům s omezením pohybu. Díky rekonstrukci, která zahrnuje bezbariérový přístup, úpravu tlumočnických laboratoří i přednáškových sálů, stoupne i nabídka studijních programů pro osoby se specifickými potřebami, neboť se budou moci bez omezení samostatně pohybovat po celé budově. Dosud totiž byla část učeben zejména pro znevýhodněné studenty nepřístupná.

Z rekonstrukce však budou těžit všichni. Stávající i budoucí studenty čeká moderní pracoviště, kde se počítá například s velkokapacitním přednáškovým a konferenčním sálem s nejmodernější audiovizuální a výpočetní technikou.

Stavební práce začnou začátkem června a jejich ukončení je plánováno na 31. srpna 2019.

Špičkové tlumočnické kabiny

Právě o studium cizích jazyků je na Filozofické fakultě vysoký zájem. Ostravská polonisitika, anglistika, germanistika, romanistika i rusistika patří k těm nejlepším, nyní se budou moci pochlubit i moderními tlumočnickými kabinami, které byly navrženy ve spolupráci s Mezinárodní asociací konferenčních tlumočníků.

Rekonstrukce se dotkne učeben, chodeb, toalet, ale i části dvorního traktu, kam bude na vnější část budovy umístěn výtah a chodba. Právě výtah a vysutá prosklená chodba budou patřit k nejvýraznějším úpravám.

V rámci přestavby se dále počítá například i s instalací vodicích pásů pro slabozraké, zakoupením výpočetní techniky pro počítačové učebny a 3D tiskárny, výměnou serverů a elektrorozvodů, výměnou topení, instalací zcela nového mobiliáře a informačního systému, novým vybavením přednáškového sálu, multimediálních učeben a tlumočnických laboratoří, to vše s ohledem na osoby s postižením.

Reklama

Výběr článků

Načítám