Hlavní obsah

Přípravy programu odhalení pomníku na Baldově vrcholí

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Termín odhalení obřího pomníku na vrchu Baldov u Domažlic se nezadržitelně blíží. Na domažlické radnici se tak nyní dolaďují poslední detaily programu této slavnostní události.

Foto: Město Domažlice

Pomník ve tvaru kalichu bude na Baldově odhalen již 14. srpna.

Článek

Řeší se také například možnosti parkování nebo doprava. Pomník ve tvaru kalichu bude na Baldově odhalen 14. srpna.

Monumentální šestimetrové žulové dílo tvoří již několik měsíců klatovský sochař Václav Fiala. Postupně na sebe vrství a spojuje 31 prstenců, které dohromady váží 50 tun. Během července potom své dílo v ateliéru částečně rozebere, převeze jej na Baldov a tam pomocí těžké techniky opět složí na opravený podstavec.

„Naší poslední pracovní schůzky na radnici se zúčastnil právě i autor díla a seznámil nás s náročností, postupem práce a také technikou tvorby pomníku. Kromě toho jsme řešili také otázky týkající se například zajištění parkování nebo dopravy občanů k Baldovu,” uvedl místostarosta Domažlic Stanislav Antoš.

Půlkilometrová asfaltová cesta na asi 2 kilometry od Domažlic vzdálený Baldov bude totiž v den konání slavnostního odhalení pro automobily uzavřená. Lidé budou moci využít parkoviště na nedalekém letišti a dopravu z Domažlic potom zajistí speciální autobus, který bude jezdit kyvadlově. „Přesto, musí lidé počítat, že několik stovek metrů bude třeba dojít pěšky, například Sochařskou stezkou,” upozornil Antoš.

Pořadatelskou službu městu pomohou zajistit luženičtí dobrovolní hasiči a své zázemí na Baldově poskytne také místní CB klub Domažlice. „Oceňujeme, jak ochotně všichni k této akci přistoupili,” dodal místostarosta.

Městské kulturní středisko v Domažlicích chystá na slavnostní odhalení pomníku také bohatý kulturní program. Jeho součástí bude například i společný zpěv slavného husitského chorálu "Kdož ste boží bojovníci", ke které bude vyzvána i veřejnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám