Hlavní obsah

Při vzpomínce na transporty zazní i vzpomínky přeživších

Novinky, Karel Šimr

S názvem Židé a křesťané společně proběhne v neděli 26. ledna od 14 hodin ve Velké synagoze v Plzni již šesté vzpomínkové shromáždění u příležitosti výročí židovských transportů v lednu 1942. Zúčastní se ho i řada představitelů veřejného života.

Foto: Karel Šimr

Vrchní zemský rabín Efraim Karol Sidon při shromáždění ve Velké synagoze v Plzni

Článek

Během setkání zazní osobní vzpomínky přeživších dr. Tomana Broda a paní Ruth Hálové. Úvodní slovo pronese předseda Federace židovských obcí v ČR Petr Papoušek. O duchovní část programu se postarají zamyšlením plzeňský biskup František Radkovský a závěrečnou modlitbou vrchní zemský rabín Efraim Karol Sidon.

K dalším vzácným hostům, kteří k přítomným promluví, budou patřit velvyslanec státu Izrael v ČR J. E. Garry Koren, primátor města Plzně Martin Baxa, a poslanec Parlamentu ČR a zastupitel Plzeňského kraje Jiří Pospíšil. Hudebním doprovodem přispějí skupiny Filia a Peter Gyori a přátelé.

„Podnět pro tato vzpomínková shromáždění zavdal pochod extremistů Plzní v roce 2008. Tehdy jsme si řekli, že nechceme jen vyjádřit chvilkový nesouhlas s aktivitami neonacistů, ale považujeme za důležité společně připomínat osudy našich židovských spoluobčanů každoročně,“ vzpomíná na počátky tradice lednových shromáždění spoluorganizátor akce a pastor Křesťanského společenství Plzeň Karel Řežábek.

Shromáždění pořádají a širokou veřejnost na ně zvou Židovská obec v Plzni a Ekumenické setkávání plzeňských církví.

Nacisté odvlekli v roce 1942 do koncentračního tábora v Terezíně 2605 plzeňských Židů. První transport se odehrál 18. ledna. Následovaly další dva 22. a 26. ledna 1942. Pouze 112 jejich účastníků se po válce vrátilo domů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám