Hlavní obsah

Při sympoziu Frýdlantský umělecký smalt 2011 se představilo 14 výtvarníků

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V rámci celoročního festivalu smaltu probíhá ve Frýdlantu nad Ostravicí 12. Mezinárodní sympozium Frýdlantský umělecký smalt 2011.

Foto: Josef Zajíc

Mgr. Iva Šlesingerová, účastnice 12.Mezinárodního sympozia Frýdlantský umělecký smalt 2011

Článek

Ve dnech od 10. do 18. července pořádá Výtvarná dílna uměleckého smaltu a. s. Frýdlant nad Ostravicí, pod záštitou Moravskoslezského kraje, 12 . Mezinárodní sympozium Frýdlantský umělecký smalt 2011

Sešlo se 14 výtvarníků, kteří se smaltem již pracují nebo se pokusili poprvé své umělecké dílo převést do smaltového plechu. Ve Výtvarné dílně uměleckého smaltu a. s. jsme zastihli v plné práci mladou výtvarníci z Frýdlantu nad Ostravicí Mgr. Ivu Šlesingerovou, která své dílo transportovala na smaltový plech. Vedle pracovala na svém tématu moře, odpočinek, dovolená, zlatá rybka plnící přání, výtvarnice Tetyana Ilyina z Ukrajiny.

Zajímavým tématem se zabýval polský umělec, grafik a malíř Krzysztof Dadak, který ve svém tryptichu zpracovával téma: hudebníci při koncertu a jak hudba, kterou hrají, zasahuje do jejich výrazů, snaží se zachytit jejich pocity, které prožívají při provedení hudebního díla. Šperky a doplňky pro ženy vyrábí ve své umělecké činnosti Barbora Baumruková.

Na druhém konci Frýdlantu nad Ostravicí, ve firmě Beskyd s. r. o., jsme zastihli při práci a vypalování ve velké peci další účastníky sympozia. Do pece, která je vyhřátá na 830 stupňů, právě vkládal své dílo o rozměrech plechů 50 x 70 cm  Miroslav Kollár ze Slovenska. Jeho tématem tvorby je příroda, les, stromy.

Na svém díle ve smaltu pracoval i grafik, malíř a ilustrátor Jiří Neuwirt. Své téma nazval Šamani, tuláci, vagabundi. V současné době působí jako pedagog na oddělení grafiky SUŠ v Ostravě.

Sloveskou výtvarnici Blanku Cepkovou inspirovalo industriální prostředí továrny, vytváří ve svých obrazech imaginární stroje, automaty a roboty. Stejně jako ona i německý umělec Martin Schulze a Eva kučerová se připravují na vernisáž, která bude zahájena v sobotu 16 .července v 17 hodin v Galerii uměleckého smaltu a litiny v Kulturním domě ve Frýdlantu nad Ostravicí.

Související témata:

Výběr článků

Načítám