Hlavní obsah

Prestiž kraslické umělecké školy roste, přibývá i koncertů v zahraničí

Novinky, Milan Hloušek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový školní rok úspěšně zahájila Základní umělecká škola v Kraslicích. Během letních prázdnin byla dokončena oprava fasády, úpravy se dočkaly některé vnitřní prostory a v nejbližší době bude na čelní štít budovy umístěna velká informační LED obrazovka. To ale není jediné, co se kolem "zušky" děje.

Foto: Milan Hloušek

Fasáda kraslické umělecké školy září novotou.

Článek

Za zmínku jistě stojí, že v uplynulém školním roce obdržel orchestr ZUŠ Kraslice pozvání k účinkování na Evropském festivalu hudby v Chorvatsku. V polovině měsíce září tedy orchestr ZUŠ odcestoval k týdennímu účinkování v Makarské Riviéře.

Předběžně byla domluvena dvě vystoupení na různých místech v délce zhruba 30 minut. Hned první vystoupení, před návštěvníky takřka z celé Evropy, se však po nadšeném aplausu protáhlo téměř na dvě hodiny. Úplně stejná situace se opakovala při následujícím koncertu v jiném místě.

Mnoho návštěvníků se zajímalo o to, kde leží město Kraslic, a podivovalo se, že v tomto malém městě působí rozvinutá hudební škola s takovým tělesem. Po krátké informaci o životě a historii města hudby a hudebních nástrojů projevili někteří návštěvníci přání Kraslice navštívit a poznat. Místo dvou vystoupení byl orchestr požádán ještě o jeden závěrečný koncert. Orchestr ZUŠ Kraslice vzbudil na této akci skvělý ohlas a vynikajícím způsobem reprezentoval školu, město i Karlovarský kraj.

Další potěšující zprávou je fakt, že ještě před návratem obdržel orchestr na základě hodnocení od pořadatelů nabídku na každoroční angažmá. Další motivaci a chuť do hry v orchestru určitě povzbudí zpráva, že ZUŠ v Kraslicích dostala v minulých dnech elektronickou poštou další pozvání k účinkování, tentokrát v Monaku na Azurovém pobřeží a u Saint-Tropez ve Francii. Muzikanty tedy čeká v přípravě hodně krásné práce.

Kraslická umělecká škola má vskutku velmi široký záběr. Poskytuje vzdělávání nejen žákům z Kraslic, ale nyní má již své pobočky v Rotavě, Oloví, Lomnici a Sokolově. Škola má všechny obory, které ministerstvo školství povoluje - hudební, taneční, výtvarný a literárně-dramatický. V hudebním oboru je kvalifikovanými pedagogy zajištěna výuka na všechny nástrojové skupiny, sólový a sborový zpěv. Vedle účinkování ve vlastním orchestru, vypomáhají žáci akordeonového oddělení i v Městském akordeonovém orchestru v německém Klingenthalu.

Současná povolená kapacita žáků je dnes naplněna na sto procent a od školního roku 2015/2016 bude ministerstvem školství povoleno navýšení na celkem 550 žáků.  

Vedle svých vnitřních koncertních a kulturních aktivit se ZUŠ v Kraslicích významnou měrou podílí i na organizaci různých akcí pro veřejnost. Do výčtu lze zařadit obnovu tradičního muzikantského plesu, pravidelné účinkování v Městských sadech či obnova big-bandového a jazzového festivalu.

Vedení školy také jednalo s Ivanou Tomaschke-Vondrákovou o začlenění města Kraslice do Festivalu – Mitte Europa. Velmi dobře a zajímavě se jeví programová nabídka v rámci festivalu jazzové a swingové hudby, který po velkém ohlasu ve veřejnosti bude zřejmě již dvoudenní. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám