Hlavní obsah

Přes sto obrazů Františka Kavána je k vidění v Goltzově tvrzi

Novinky, Ladislav Málek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až do 14. srpna je v Galerii Goltzova tvrz v Golčově Jeníkově k vidění výstava více než stovky obrazů, významného českého krajináře Františka Kavána. Expozice byla instalována u příležitosti 75 let od úmrtí a 145 od narození autora.

Foto: Ladislav Málek

František Kaván, Vosí sezóna

Článek

František Kaván, žák Julia Mařáka, patří bezesporu mezi neznámější české krajináře. Způsobem, kterým zachytil krajinu v Podkrkonoší, Českomoravskou Vysočinu či okolí Jičína, je nesmazatelně zapsám mezi milovníky české krajinomalby první poloviny 20. století.

V Goltzově tvrzi je instalováno jeho dílo počínaje tzv. Železnickým obdobím s rozměrově malými, ale o to krásnějšími pohledy do okolí Jičína, přes krátké Vítanovské zastavení mezi roky 1905 - 1910, opětovný návrat na severovýchod Čech až po Svobodohamerský pobyt na Hlinecku. Část výstavy je jako již tradičně prodejní. Galerie Goltzova tvrz je otevřena denně, včetně svátků od 10 do 16 hodin.

Souběžně s touto výstavou představuje Galerie moderního umění v Roudnici nad Labem rannou tvorbu Františka Kavána na výstavě nazvané František Kaván - Hvězda Mařákovy školy.

info@antikgoltz.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám