Hlavní obsah

Přes dva tisíce žádostí o kotlíkové dotace přijal kraj během několika minut

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přesně v osm hodin ráno byl ve středu 25. října ve Zlínském kraji spuštěn elektronický příjem žádostí o kotlíkové dotace, jejichž druhé kolo kraj vyhlásil v září.

Foto: Vlastimil Langer, PhDr.

Ilustrační foto

Článek

„Potvrdil se očekávaný velký zájem žadatelů, kdy za pouhé tři a půl minuty bylo přijato více než dva tisíce žádostí, čímž byla vyčerpána celková alokace určená pro tuto výzvu, tedy 155,340 milionu korun,“ uvedla krajská tisková mluvčí Renata Janečková.

„Přesto však systém stále běží, další žádosti pořád nabíhají. Důvodem je, že si vytváříme tzv. zásobník žádostí, ze kterého budou moci být podpořeni náhradníci, pokud by původní žadatelé dotaci nakonec nevyužili,“ řekl radní Zlínského kraje Jan Pijáček, zodpovědný za řízení dotačních programů.

Do středečních 15:00 hodin systém přijal celkem 2373 žádostí, z nichž však část byla duplicitních, neboť někteří žadatelé zaslali svoji žádost vícekrát. Mezi žadateli byl největší zájem o kotle na biomasu, na druhém místě pak o kondenzační plynové kotle.

„Již dopředu jsme předpokládali, že zájem o kotlíkové dotace bude tentokrát ještě vyšší, než tomu bylo na jaře, kdy proběhla druhá výzva prvního kola, a že se na to musíme dobře připravit. Systém jsme proto dimenzovali tak, aby zvládl odbavit velké množství přijatých žádostí v co nejkratším čase,“ sdělil Ivo Skrášek, vedoucí oddělení informatiky Krajského úřadu Zlínského kraje.

Pracovníci oddělení několikanásobně zrychlili aplikaci pro přijímání žádostí a zvýšili i počet aplikačních serverů. „Nepodcenili jsme ani možnost nenadálých situací, kdy máme pro případ výpadku internetového připojení zřízenou druhou záložní linku a rovněž druhé datové centrum. Celý systém ještě před ostrým startem prošel zátěžovým testováním,“ zdůraznil Ivo Skrášek,

Po odeslání elektronického formuláře mají žadatelé ještě 10 dní na to, aby svoji žádost na krajský úřad dodali v papírové podobě. Pokud pracovníci úřadu zjistí nedostatky z hlediska formálních náležitostí, budou žadatelé postupně vyzýváni, aby své žádosti doplnili. O poskytnutí, či neposkytnutí podpory by měla Rada Zlínského kraje rozhodovat v únoru nebo březnu příštího roku.

„Oproti prvnímu kolu nebude možno s využitím dotace pořídit kotel výhradně na uhlí a kombinované kotle na uhlí a biomasu s ručním přikládáním. Snížila se také maximální výše dotace u některých podporovaných zdrojů tepla, např. u kotlů na biomasu s ručním přikládáním, plynových a kombinovaných kotlů," vysvětlila Renata Janečková.

Na druhou stranu odpadla nutnost provést společně s výměnou zdroje tepla také opatření ke snížení energetické náročnosti podpořeného rodinného domu.

Peníze na kotlíkové dotace poskytuje Evropská unie prostřednictvím Ministerstva životního prostředí. Vyhlášení další výzvy ve Zlínském kraji se plánuje na rok 2019, s předpokládanou finanční alokací 140 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám