Hlavní obsah

Přepychy se stanou Mekkou kapitánů a kormidelníků

Novinky, Dana Ehlová
Aktualizováno

Zdá se, že lodě jsou v poslední době pro nás suchozemce lákadlem čím dál větším. Svědčí o tom koryta našich řek plná (za normálního, ne toho letošního, počasí) kánoí, kajaků nebo raftů, ale také vzrůstající počet zájemců o složení kapitánských zkoušek pro řízení plachetnic či jiných „bárek“ na moři.

Foto: ProPřepychy (archiv)

V Přepychách si dají už 22. srpna dostaveníčko kapitáni a kormidelníci různých plavidel v závodě O Přepyšské kormidlo na vodě Dvorského rybníka.

Článek

Obcí Přepychy na Rychnovsku neteče žádná řeka, adepti brázdění moří zde zřejmě také v současné době nežijí, přesto si tu dají už 22. srpna dostaveníčko kapitáni a kormidelníci plavidel různých tvarů, velikostí i ponoru, aby změřili rychlost svých strojů v závodě O Přepyšské kormidlo na vodě Dvorského rybníka.

Pořadatelé ze spolku ProPřepychy přitom prohlašují, že účast není omezena věkem, národností, bydlištěm, etnickou či politickou příslušností ani vyznáním. Tolerují se prý všechny názorové, ideové, sociální a hudební proudy, které ovšem musí být v souladu s platnými zákony.

Podmínky již pátého přepyšského klání jsou také předem zcela jasné. Závodí se na vlastnoručně vyrobených či upravených plavidlech s vlastním nebo přírodním ekologickým pohonem s využitím pádel, tyčí, plachet nebo solárních panelů. Povolen přitom není pohon, k němuž by měli výhrady aktivisté Greenpeace.

Každé plavidlo, označené co nejvýstižnějším názvem, ovládá minimálně jeden člen posádky, počet dalších členů není omezen - vždy však musí být předem určen a označen kapitán. Vzhledem k velikosti vodní plochy je stanovena maximální délka a šířka plavidla na deset metrů. Hloubku ponoru naopak pořadatelé ponechávají na inteligenci závodníků.

O vítězi bude rozhodovat nejen čas zdolání trati na Dvorském rybníku, ale také VIP porota, která posoudí plavidla podle designu a především kreativity - hodnotí se zejména recesní umělecký dojem z činnosti posádky při uvádění plavidla do pohybu, úroveň pobavení diváků, celková show. Každý porotce má za úkol bodovat jako v ruské škole – od 5 pro nejlepší, po 1 pro nejhorší. Na vítěze s největším počtem bodů pak čeká putovní pohár. 

Do hlasování se zapojí také diváci a příznivci jednotlivých posádek, kteří mohou vhazovat do charitativních kasiček finanční obnosy ve prospěch svého favorita a tím ovlivnit udělení Ceny diváka „nejdotovanějšímu“ plavidlu a jeho osádce. Obsah kasiček ovšem poputuje na obecně prospěšnou nebo charitativní akci směřovanou k nejmladší generaci

Poslední, co pořadatelé ještě dodávají, je, že pro všechny závodníky bude v cíli plavby připraveno občerstvení námořnickým rumem, pro mladistvé pak plnotučné mléko.

Ani publikum nezůstane v tomto směru zkrátka. Pohrdnout speciálním gulášem nebo grilovanými či uzenými specialitami by byl doslova hřích a nabídka na následné spláchnutí dobré krmě zlatým mokem nebo čímkoliv v tekutém stavu, kromě vody z Dvorského rybníka, jistě nezklame žádného žíznivce.

Takže: V sobotu 22. srpna ve 14 hodin - ať s lodí nebo bez - hurá do Přepych!      

Reklama

Výběr článků

Načítám