Hlavní obsah

Přepychy se postavily velké vodě. Pomáhali všichni, kdo mohli, a vyhráli

Novinky, Dana Ehlová

Vážení spoluobčané, pozor VÝSTRAHA! Připravte se na přítok velké vody do Přepych. Ve Vojenicích už spadlo 35 mm srážek a stále prší! Zabezpečte svůj majetek, případně kontaktujte své sousedy. Prosím naše hasiče a další ochotné občany o čištění odtoku rybníku Šabaťák, valí se tam klacky z lesa.

Foto: obec Přepychy (archiv)

"Vážení spoluobčané, pozor VÝSTRAHA! Připravte se na přítok velké vody do Přepych," varovala Zdeňka Seidelová, starostka Přepych, obyvatele obce.

Článek

Takovou výzvu poslala 6. června odpoledne starostka Přepych Zdeňka Seidelová směrem k občanům své obce a na závěr doplnila: „Může dojít k ucpání kanalizace. Hrabičky s sebou.“

Předpovědi meteorologů ani černé těžké mraky, které se krátce po poledni začaly objevovat na obloze, nevěštily nic dobrého. A předpoklady se naplnily. Odpoledne lilo, lilo a lilo.

V Přepychách však znovu dokázali, proč jsou Vesnicí roku Královéhradeckého kraje a že si vítězství právem zaslouží. Před způsobem, jakým se postavili velké vodě, nezbývá než hluboce smeknout.

Přípravy začaly už dopoledne, po obědě pak zmizel v bílých pytlích obsah dětského pískoviště. „Zakoupili jsme 200 pytlů a po 15. hodině začali s pytlováním písku. Zapojili se hasiči i ostatní – muži, ženy, děti i důchodci. Auto i traktor rozvážely plné pytle na místa, která bylo potřeba ochránit. Během odpoledne jsme z Týniště přivezli dalších 150 pytlů a pokračovali,“ líčí průběh Zdeňka Seidelová a z jejího hlasu lze snadno vycítit hrdost na to, jak se společnými silami podařilo vesnici ochránit.

Pytle se postupně objevily u vjezdů na pozemky, do sklepních garáží, zkrátka všude tam, kde by mohla velká voda ohrozit obyvatele a jejich majetek. Největší škoda tak vznikla v nedávno stylově opraveném poutním místě Dřízna, kterým „prošla“ velká voda už při bouřce 30. května.

„Zrovna včera ráno jsem si nafotila, jak jsou Dřízna znovu upravená, štěrk vyhrabaný z trávy a navozený zpět na cestě. A večer? Po pár hodinách to tam vypadalo, jako bychom celý týden nic nedělali,“ konstatovala starostka.

Nádhernou lokalitou tak v rozpětí osmi dnů opětovně zalil proud bahnité vody, kterou nezadrží pole nešťastně oseté kukuřicí nahoře nad údolím. Vždyť v nedalekých Vojenicích spadlo v několika hodinách 56 mm srážek, a tato masa stekla dolů do Dřízen!

Necelých čtyřiadvacet hodin po „kalamitě“ nečekaně navštívil Přepychy Jiří Štěpán, hejtman Královéhradeckého kraje. Viděl uklizenou obec, kde nic nesvědčí o včerejší pohromě. „Lidé stáli s hrabičkami, lopatami a kolečky před svými domy i na jiných místech a průběžně uklízeli, co proud vody přinesl. Patří jim velký dík, zapojili opravdu všichni, kdo mohli a kdo byli schopni pomáhat.“  

Jiří Štěpán si prohlédl také novou pobočku Pošty Partner, zajímal se o rekonstrukci školky, nový chodník a odpočinkové místo v lokalitě Ve skalách, ocenil i obnovené ovocné aleje podél příjezdových cest do Přepych.

Už první den po velké vodě se hejtman přesvědčil, že titul Vesnice roku Královéhradeckého kraje je letos ve správných rukách.    

Reklama

Výběr článků

Načítám