Hlavní obsah

Přednáška o běhu přes největší pískoviště světa

Novinky, Martina Váňová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V lednu a únoru se na stolové hoře Ostaš poblíž Police nad Metují konají zajímavé přednášky, které představí regionální i zahraniční krajinu. V pátek 15. ledna se konala beseda s Jiřím Horským z Prahy, který uběhl Sahara marathon 2015.

Foto: Martina Váňová
Článek

Navzdory mrazu a počínajícímu sněžení se v Hospůdce U Malíků mohli návštěvníci přesunout do vedrem rozpálené Sahary. V rámci cyklu promítání a přednášek se na Ostaši představil dobrodruh, cestovatel, horolezec a v neposlední řadě i sportovec Jiří Horský.

Díky jeho promítání a komentáři mohli být diváci konfrontováni jak se saharským pískem, tak s vedrem na padnutí. Neopakovatelné záběry na běžce uprostřed „největšího pískoviště světa“ se vryly do paměti snad všech, kteří je viděli. A všichni museli smeknout před odvahou a silou těch téměř dvou stovek maratonců, kteří se postavili v loňském roce na start.

V jakoby přidané hodnotě k samotnému extrémnímu závodu ukázal Jiří Horský i odvrácenou stranu světa. Běh se konal v místech, kde Alžírsko zřídilo několik utečeneckých táborů pro obyvatele okupované Západní Sahary. Životní podmínky, pro Středoevropana téměř nepochopitelné, a podle všeho i nuda k uzoufání jsou typickým obrázkem života utečenců.

Po skončení promítání „Sahary“ a po zodpovězení řady dotazů ještě Jiří Horský promítl výběr ze svého putování po Laosu, které uskutečnil v rámci několikaměsíční cesty po Indočíně před čtyřmi lety. Stejně snadno jako se diváci ponořili do písku Sahary, se proplétali úzkými uličkami asijských měst, aby všechny nakonec překvapila realita v podobě asi deseti centimetrů čerstvě napadlého sněhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám