Hlavní obsah

Předávání ocenění Trilobit 2013 i město Beroun míří za filmovými diváky

Novinky, Alena Šustrová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V sobotu 18. ledna proběhlo v berounském kině předávání ocenění Českého filmového a televizního svazu FITES za nejlepší filmovou tvorbu v roce 2013. Stejně jako v minulých letech vznikal během roku o Trilobitu a životě v Berouně dokument v režii Jaroslava Černého. Uveden bude na ČT art.

Foto: Líba Taylor

Předsedkyně FITESu dokumentaristka Olga Sommerová s herci Zdeňkem Svěrákem a Pavlem Landovským.

Článek

Ceny poroty

Za neotřelou prezentaci díla Karla Zemana u nás i v cizině byl oceněn kolektiv tvůrců a manažerů Muzea Karla Zemana (Jakub Fabel, Ondřej Beránek, Marcel Kral, Jakub Matějka) a jeho patronka Ludmila Zemanová.

Scénárista a režisér Robert Kirchhoff si odnesl ocenění za dokument Kauza Cervanová, který je rekapitulací jednoho z nejpodivnějších kriminálních případů minulosti i obžalobou polistopadové justice.

Za připomenutí elementárních zásad televize veřejné služby v dokumentu Pod dlažbou je pláž byl oceněn režisér Radim Špaček, scénárista Jakub Felcman i autor námětu Čestmír Kopecký.

Za film Hoteliér jako nepřikrášlený záznam pokusu Jana Kačera, Vladimíra Pucholta a Josefa Abrháma vzkřísit znovu tvůrčí jiskru v kolegovi, jehož nemoc a stáří zdánlivě vyřadily z aktivního života, byl oceněn jeho režisér Josef Abrhám ml. 

Režisérka Adéla Komrýzová byla oceněna za nezávislý pohled do zákulisí tvorby programu televize veřejné služby včetně kritického pohledu na hodnotové preference manažerů v jedné z kapitol dokumentárního pásma Televizní oslava.

Mimořádná cena poroty 

Mimořádná cena poroty byla udělena režisérům Pavlu Palečkovi a Janu Bělohlavému za dokument Vrahem z povolání - Utrpení soudce Karla Vaše. Ten je portrétem nechvalně známého prokurátora i připomínkou otřesného selhání polistopadové justice.

Film byl oceněn také v české soutěži 48. ročníku mezinárodního festivalu populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc (Cena za nejlepší český populárně vědecký dokument z oblasti humanitních a společenských věd).

Ceny TRILOBIT BEROUN 2013

Za ztvárnění role Libuše Palachové ve filmu Hořící keř cenu získala kmenová herečka Divadla v Dlouhé Jaroslava Pokorná.

Citlivé zpracování tématu umírání ve filmu Jako nikdy vyneslo ocenění režiséru Zdeňku Tycovi a scénáristce Markétě Bidlasové. Výjimečné jsou i herecké výkony - za hlavní roli v tomto filmu byla kritiky oceněna Petra Špalková.

Cena Vladislava Vančury i Zlatý citrón

Cena Josefa Škvoreckého za filmovou adaptaci literárního díla byla udělena režiséru Janu Hřebejkovi a scénáristovi Dušanu D. Pařízkovi za film Odpad město smrt.

Za film Hořící keř jako přínos občanské společnosti byli oceněni režisérka Agnieszka Holland a autor námětu a scénáře Štěpánu Hulíkovi.

Cena Vladislava Vančury za přínos české kinematografii byla za profesionalitu, humanismus a humor, jimiž po léta kultivuje český film, byla udělena Zdeňku Svěrákovi.

Cenu Berounský medvídek za mimořádné dílo pro děti a mládež poslala dětská porota režisérům Karlu Smyczkovi a Martinu Dolenskému za televizní seriál Špačkovi v síti času.

Anticena Zlatý citrón doputovala scénáristovi Ivanu Hubačovi, režiséru Filipu Renčovi a ostatním tvůrcům seriálu Sanitka II, která je symbolem profesního úpadku nezanedbatelné části původní dramatické produkce televize veřejné služby.

TRILOBIT BEROUN 2013 na ČT art

Film o udílení cen i aktuálním dění v Berouně bude odvysílán 3. února ve 22 hodin.

Související témata:

Výběr článků

Načítám