Hlavní obsah

Pražský Majáles vyvrcholí v Letňanech

Novinky, Lenka Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největším tahákem 12. Pražského Majálesu je česká skupina Kryštof. Studentské oslavy jara a mládí vyvrcholí 29. dubna v podobě velkého open-air festivalu na letišti v Letňanech, kterého se festivaloví nadšenci jistě už nemohou dočkat.

Foto: Lenka Žáčková

Pražský Majáles 2015

Článek

Mezi hlavní hvězdy tradičně patří nejžádanější kapely – Horkýže Slíže, Mandrage, Wohnout, UDG, Xindl X či Vypsaná Fixa. Na majálesová pódia se vrátí kapela Kryštof, která opět připraví speciální verzi Srdcebeat show přizpůsobenou pro venkovní festivaly.

„Byli první českou kapelou, která na Majáles uměla přivézt perfektně připravenou show. Kvůli nim jsme zvětšovali pódium i zázemí, což se podle spokojenosti návštěvníků rozhodně vyplatilo,“ vzpomíná dramaturg Michal Šamánek na rok 2013. Skupina Kryštof na Majálesech naposledy zahrála právě v roce 2013 a podle organizátorů šlo o přelomové vystoupení.

„Pro Majálesy připravujeme speciální show inspirovanou vyprodaným Srdcebeat tour po stadionech. Pokusíme se zážitek z našeho majálesového koncertu posunout zase o kousek dál,“ uvádí Richard Krajčo. 

Účast na Majálesu 2016 dále potvrdily kapely: Sto Zvířat, Jelen, ATMO Music, Paulie Garand, Voxel, Slza, Rybičky 48 a Skyline. V Praze a Brně se představí také Kontrafakt. Účast v Praze a Hradci Králové potvrdil rovněž slovenský rapper Majk Spirit.

Historie majálesů

Tradice tolerovat studentskou recesy na našem území sahá do 18. století, avšak jen ojediněle, nebyla prostě příznivá doba. K oživení došlo až v letech poválečných, kdy se o vzkříšení zasazovali mladí svazáci, a to v podobě opravdové studentské recese, avšak po roce 1956 došlo ke zneužití propagandou Ústředního výboru Československého svazu mládeže.

Univerzita Karlova (UK) tehdy do průvodu přišla s hesly typu: „Ať vzkvétá aparát Československého svazu mládeže - opora naší práce!“ Několik fakult však odmítalo přijmout obdobná doporučení. Nejodvážnější byli studenti Matematicko-fyzikální fakulty UK a Pedagogické fakulty UK. Za svobodu majálesových oslav sestavili petici, která vyzývala ke zrušení cenzury a přehodnocení vztahu k SSSR a omezení kádrového řízení na školách.

V roce 1964 se ledy přece jen prolomily a díky tomu se v roce 1965 mohl stát králem pražského majálesu slavný americký beatnik Allen Ginsberg z blažené generace, což bylo umělecké a literární hnutí v USA. Ovšem za dva dny byl Ginsberg zatčen pro opilství, obviněn za výtržnictví, narkomanii a propagaci homosexuality a byl vyhoštěn z Československa. O rok později nebyl majáles žádoucí a z vůle úřední byly nahrazeny jarními studentskými slavnostmi v rámci Týdnů mládeže.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám