Hlavní obsah

Pravidelný informační servis o zrání hroznů pomůže vinařům najít optimální termín sklizně

Novinky, Kateřina Martykánová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Unikátní bezplatnou službu mohou nyní využívat moravští vinaři. Předsběrová analýza hroznů jim poskytuje nejen informace o vývoji zrání hroznů, ale i praktické doporučení odborníků. Každý týden až do sklizně tak budou mít k dispozici speciální rozbory různých odrůd révy ze čtyř vinařských podoblastí.

Foto: BS vinařské potřeby
Článek

Že se víno rodí na vinici, ví každý. Jak ale najít ten skutečně nejlepší okamžik, kdy hrozny sbírat a začít s jejich zpracováním? S tím letos pomůže vinařům společnost BS vinařské potřeby, která již druhou sezónu sleduje vývoj zrání hroznů a zpracovává detailní analýzy hroznů.

Na jejich základě potom společně s inženýrem Milošem Vidlářem a docentem Pavlem Pavlouškem z Mendelovy univerzity připravují odborníci komentáře a hodnotí průběh dozrávání daných odrůd v různých lokalitách.

„Zkušební sběr hroznů provádíme pravidelně každý týden a poté z moštu stanovujeme základní kvalitativní parametry, tj. množství glukózy + fruktózy, YAN, titrovatelných a organických kyselin, hodnotu pH,” uvedla Kateřina Malčic, laborantka ze společnosti BS vinařské potřeby. „Aktuální informace potom vinaři naleznou každý týden na našem webu nebo je v případě zájmu mohou obdržet i přímo na svou mailovou adresu,” dodala.

Sběr vzorků několika odrůd révy probíhá ve vinicích v moravských podoblastech Mikulovské, Slovácké, Velkopavlovické a na Slovensku v Malokarpatské podoblasti.

„I když není analýza provedena přímo na konkrétní vinici, může vinaři poskytnout řadu praktických a užitečných informací. Přínosné je i srovnání s vývojem z analýz z předchozího ročníku,“ řekl enologicko-technologický poradce BS vinařských potřeb Miloš Vidlář a dodal: „V případě zájmu pěstitele, je možné provést rozbor a analýzu hroznů přímo z jeho vlastní vinice.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám