Hlavní obsah

Prapor chomutovských ostrostřelců byl uveden do života

Novinky, Jana Elbelová

V sobotu 12. září mohli obyvatelé Chomutova zaznamenat neobvyklé dění v centru města. V devět hodin vyšel od městského divadla na náměstí průvod ostrostřelců, kteří se do Chomutova sjeli z celé republiky i sousedních států, aby se zúčastnili slavnosti žehnání praporu.

Foto: Jana Elbelová

Ostrostřelecký průvod doprovázela zvučná kapela.

Článek

Místní ostrostřelci si po devíti letech od znovuobnovení spolku pořídili reprezentativní, ručně vyšívaný prapor, který se stal jedním z hlavních symbolů sboru. 

K tradici patří jeho požehnání při mši svaté a slavnostní zatlučení hřebů do jeho žerdi. Stalo se tak v sobotní poledne v kostele Nanebevzetí Panny Marie. Ještě předtím k ostrostřelcům promluvil primátor města Chomutova Ing. Daniel Černý. Popřál sboru mnoho zdaru v jeho počínání a přítomné ostrostřelecké sbory z Chomutova, Rakovníka, Senomat, Lokte, Kroměříže, německého města Zschopau a polského města Tuchola podaroval pamětními stuhami na jejich prapory.

Odpolední část slavnostního programu se odehrávala v restauraci Kulisárna. Před hosty se představily folklorní soubor Krušnohor a evangelický pozounový sbor Consonare. Hosté ze zahraničí oplatili pohostinnost domácích dary ku příležitosti uvedení nového praporu v život.

Polští ostrostřelci dovezli vybrané pochutiny a knihu o historii jejich sboru, přivezli také pozdrav od velitele spřáteleného ukrajinského sboru v podobě sběratelského vyobrazení historických poštovních známek z dob Rakouska-Uherska. Komunita historických střelců udržuje vzájemné vztahy napříč Evropou. Město Chomutov tak reprezentují jeho ostrostřelci více než důstojně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám