Hlavní obsah

Prahou v srpnu projde průvod jinakosti, Love Parade to prý nebude

Novinky, Ondřej Kořínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V polovině srpna projde centrem Prahy průvod jinakosti. Akce nazvaná Prague Pride vyvrcholí na Střeleckém ostrově. Jeden z organizátorů se v rozhovoru pro colourplanet.cz pochlubil podporou akce primátorem Bohuslavem Sobotkou, magistrát ale takovou podporu zatím neudělil.

Foto: Ondřej Kořínek

Ilustrační foto

Článek

Prague Pride festival se v hlavním městě uskuteční od 10. do 14. srpna a má být přehlídkou jinakosti a pochodem hrdosti, který je ve světě znám jako gay pride. Organizátor předpokládá účast okolo 10 tisíc návštěvníků a dementuje tak informace ČT, která hovořila o 50 tisících.

Akce vychází z komunity leseb, gayů, bisexuálů, transsexuálů a queer heterosexuálů. Je akcí oslavující pestrost společnosti, jinakost a menšinovou sexuální orientaci. 

Podle pražského magistrátu ohlásil pořadatel pochod rovnosti a tolerance na 13. srpna s touto trasou: náměstí Republiky a ulicemi Na příkopě - 28. října - Národní - most Legií a končit by měl na Střeleckém ostrově.

Přirovnávání některých médií akci k Love Parade, která minulý rok skončila v německém Duisburgu tragicky ušlapáním několika návštěvníků, nabízí otázku, jak tomu bude předcházet organizátor Prague Pride. Organizátoři tvrdí, že to není pouliční taneční party a není uzavřená. Průvod bude kontrolován a chráněn policií a nebude proudit v uzavřeném, nepřekročitelném prostoru. Každý se bude moci přidat, anebo z průvodu odejít. Připouštějí ale možnost napadání akce ze strany neonacistických skupin.

Podporu primátora akce zatím nedostala

Jeden z organizátorů akce Daniel Kupšovský v rozhovoru z minulého týdne pro colourplanet.cz, uvedl, že akce Prague Pride má podporu primátora Bohuslava Sobotky a několik politiků. Magistrát ve středu 27. dubna tuto informaci dementoval s tím, že záštita zatím nebyla udělena.

„Organizátoři se na primátora Prahy Bohuslava Svobodu obrátili s žádostí o poskytnutí záštity nad Prague Pride. Tato žádost o záštitu doposud nebyla vyřízena a je stále v procesu. Organizátoři oficiální záštitu nad akcí ještě nedostali,“ sdělila Kateřina Chovancová z tiskového oddělení magistrátu.

Reklama

Výběr článků

Načítám