Hlavní obsah

Povodí Odry postupně zabezpečuje nebezpečné jezy

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Povodí Odry, s. p., již od roku 2015 v návaznosti na zabezpečení jezů výstražnými tabulemi a ve spolupráci s hasičským záchranným sborem Moravskoslezského kraje vybavuje vybrané spádové objekty (jezy, stupně) pevnými záchrannými prvky, které by usnadnily jednotkám HZS případnou záchranu tonoucích.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 26.7.2017 Povodí Odry, státní podnik zabezpečuje jezy. Jez Hrabová, most přes Ostravici,(ř.km 12,010 a ř.km 11,930)

Článek

Součástí tohoto zabezpečení jsou i stojany s informačními panely. Návrh na rozmístění pevných záchranných prvků je u každého objektu (jezu, stupně) individuální a je proveden na základě fyzické prohlídky objektu a jeho posouzení z hlediska možnosti provedení záchrany jednotkou HZS. 

Pevné prvky jsou tvořeny nerezovými skobami osazenými do konstrukce opevnění po obou stranách v celé délce objektu. Tyto skoby mají únosnost až 5 tun, která vyplývá s požadavků HZS. Další prvek tvoří ocelový stojan s informačním panelem, který upozorňuje na rizika spojena s využíváním objektu k rekreačním účelům (koupání, sjíždění na lodích apod.) a obsahuje informace pro laickou záchranu a identifikační údaje objektu pro veřejnost. Tedy název toku, název objektu a jeho říční kilometráž a souřadnice GPS.

„V roce 2015 proběhlo pilotní zabezpečení tří spádových objektů na řece Ostravici ve Frýdlantu nad Ostravicí. Zmíněné objekty byly vybaveny pevnými prvky a stojany s informačními panely. V roce 2016 poté proběhlo zabezpečení spádových objektů na řece Opavě - spádový stupeň Děhylov, jez Jilešovice a na řece Odře - jez Bernartice,” informovala Šárka Vlčková, vedoucí kanceláře generálního ředitele a tisková mluvčí státního podniku Povodí Odry.

„V letošním roce proběhne realizace zabezpečení jezu Hrabová na řece Ostravici - jez Hrabová (ř. km 12,010 a spádový stupeň pod ním, ř. km 11,930), a jezu Podhradí na řece Moravici, u nějž se vzhledem k tomu, že jde o vodácky významný objekt, počítá s osazením dalších bezpečnostních prvků, jako je lanové zábradlí pod jezem a stoupadla pro umožnění přístupu členů HZS do prostoru pod jezem, případně naopak pro umožnění výstupu tonoucí se osoby z nebezpečného prostoru,” dodala Šárka Vlčková.

Ve spolupráci se statutárním městem Ostrava byly na řece Ostravici v centru Ostravy, v oblasti zvané Jamborovy prahy, osazeny informační tabule se záchrannými házecími prostředky upevněnými na laně. Umístěny jsou ve směru toku řeky 435 metrů za Hradní lávkou pod soutokem řeky Lučiny a Ostravice. Mezi Hradní lávkou a Jamborovými prahy je Loděnice, kde v období od dubna do října probíhají tréninkové a výcvikové činnosti vodních sportů. Toto bezpečnostní opatření je proto velmi potřebné.

Po toku řeky na pravém a levém břehu Ostravice (ř. km 3,207) 375 metrů za mostem Pionýrů jsou dvě informační tabule. Bohužel záchranné prvky s lany již v neděli 23. července na místě nebyly. Ty byly pohozeny na rekreační náplavce asi o 150 metrů níže.

Každoročně probíhá kontrola označených nebezpečných jezů výstražnými cedulemi a jejich případné doplnění. Aktuálně se jedná o 13 nebezpečných objektů na vodácky exponovaných místech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám