Hlavní obsah

Pouť na Svatý kopeček v Mikulově se koná tradičně první neděli v září

Novinky, Jitka Sobotková

V neděli 6. září se koná TRADIČNÍ MARIÁNSKÁ POUŤ NA SVATÝ KOPEČEK V MIKULOVĚ. Její tradice sahá až do 17. století. V letošním roce si budou moci poutníci prohlédnout i nově zrekonstruovanou kapli svatého Šebestiána a přilehlou kampanilu.

Foto: Jitka Sobotková

Pouť s Černou madonou

Článek

Hlavní průvod se sochou Černé madony vyjde od kostela sv. Václava v 9.30 hodin. Slavnostní mše na Svatém kopečku v nově zrekonstruované kapli sv. Šebestiána začne v 10.30 hodin.

Ve 14 hodin zazní v kostele sv. Václava Te Deum a proběhne také slavnostní požehnaní. Slavnostní den vyvrcholí v 15 hodin v kostele sv. Jana Křtitele závěrečným koncertem festivalu Kampanila.

Z historie mariánské pouti:

V roce 1623 kardinál František z Dietrichsteina dal nad městem Mikulov postavit poutní kapli sv. Šebestiána, ke které vede známá křížová (pašijová) cesta. V blízkosti mikulovského náměstí u kapucínského kláštera nechal kardinál Dietrichstein v roce 1623 vybudovat také loretánskou kapli (Svatou chýši), nejstarší na Moravě, která se stala stavební předlohou mladší Lorety v Praze na Hradčanech. Nad mikulovskou Loretou byl vybudován poutní kostel sv. Anny, který však společně s Loretou a kapucínským klášterem v roce 1784 zničil požár.

Dnes na místě bývalé Lorety a kostela sv. Anny stojí monumentální Dietrichsteinská hrobka. Socha loretánské Černé madony byla přenesena do kolegiátního kostela sv. Václava.

Poutníci přicházející do Mikulova mohou v současné době navštívit hned dvě poutní místa – Svatý kopeček s kaplí sv. Šebestiána a loretánskou Černou madonu v kostele sv. Václava.

Reklama

Výběr článků

Načítám