Hlavní obsah

Poličské muzeum zve na "stoletý" výlet po stopách Bohuslava Martinů do Kácova

Novinky, Alena Zavoralová

„Po Bohoušových stopách, ale pohodlně!“ Tak zní motto výletu, organizovaného téměř na den přesně 100 let od legendárního putování skladatele Bohuslava Martinů z Kácova do Poličky. A o co vlastně jde?

Foto: Alena Zavoralová

Kácov

Článek

„8. dubna 1919 ve 14.00 hodin nastoupil Martinů v malém městečku Kácov na vlak a chtěl se dopravit domů do Poličky. Shodou okolností se mu však cesta nepovedla a namísto původních zhruba 6 hodin se protáhla na neskutečných 26 hodin a vrcholem byla jízda z České Třebové do Svitav dobytčákem plným prasat,“ uvádí muzikoložka poličského muzea doc. Monika Holá. „Šlo o tak výrazný zážitek, že jej skladatel zaznamenal formou komiksu do svého deníku a díky tomu jej máme zdokumentován,“ dodala.

Pro ty, kdo nevědí, Kácov je půvabné malé městečko ve Středočeském kraji ležící na řece Sázavě. Jeho dominantou je barokní zámek s kaplí. I když je oficiálně uzavřen, pro muzejní výpravu bude učiněna výjimka a bude jí umožněno si prohlídnout část zámku s výstavou o kácovské historii.

Pokud se rozhodnete výletu zúčastnit a jít po stopách skladatele, podíváte se mimo jiné i na kácovské nádraží a k domku, kde bydlela dívka, kterou jel skladatel navštívit. Do nedávné minulosti byla její totožnost zcela neznámá, nicméně v současnosti již o ní leccos víme.

Výlet bude zakončen prohlídkou místního pivovaru Hubertus s možností následného občerstvení a návštěvou Malého muzea techniky Jawy od Sázavy.

Na rozdíl od nezdarů skladatele muzeum garantuje pohodlný průběh cestování. Výlet se uskuteční v sobotu 6. dubna. Další informace jsou na webových stránkách www.cbmpolicka.cz.

Tento originální výlet je jedním bodem bohatého programu, kterým si město Polička připomíná šedesát let od skladatelova úmrtí v roce 1959.

Reklama

Výběr článků

Načítám