Hlavní obsah

Pod šable, pod šable, aj pod obušky, my berem všecko, aj plané hrušky

Novinky, Lenka Durďáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od roku 1987 pořádá obec Strání na Uherskobrodsku Festival masopustních tradic FAŠANK. Každoročně je připravován nový ročník tohoto festivalu, na němž vždy účinkují domácí folklorní soubory a skupiny fašančárů od nejútlejších ročníků, hosté zastupující folklorní soubory České republiky i zahraniční.

Foto: Archiv město Kunovice

Fašank Kunovice

Článek

Fašank neboli také masopust je třídenní svátek, který se koná v období mezi Vánocemi a Postní dobou. Dříve se tyto dny označovaly jako svátky hodování, po kterých následovalo čtyřicetidenní půst. Obcemi prochází fašankový průvod, který se skládá z nejrůznějších masek a poté se koná masopustní zábava spojená s tzv. pochováváním basy.

Letošní fašank připadá na druhý únorový víkend. Největším fašankovým veselím je na Slovácku známa obec Strání, kde se letos koná již 28. Festival masopustních tradic, který potrvá až do úterý 17. února, kdy od 12 do 19 hodin bude probíhat obchůzka fašankářů. Ústřední roli zde hraje obřadní tanec mladíků zvaných ve Strání "pod šable". V rámci festivalu se uskuteční v sobotu 14. února od 9 do 15 hod. v prostorách galerie (1. patro) restaurace Na Zámečku Jarmark tradičních řemesel.

Celý festival je protkán bohatým kulturním folklorním programem, návštěvníci se mohou těšit na výstavy, vystoupení dětských souborů MŠ a ZUŠ Strání, ženského sboru Netáta a mužsého pěveckého sboru SEN, FS Javorina, CM Strýci.

V sobotu na náměstí u zámečku bude od 13 hodin věnován prostor programu EJ, FAŠANKU, FAŠANKU, který představí fašankové obchůzky souborů - Staročeská maškara Studnice, Haná, Velká Bystřice, Světlovan, Bojkovice, Nadšenci, Trenčín, FS Javorina, CM Strýci a skupiny fašančárů ze Strání. Sobotní program vyvrcholí besedou u cimbálu s CM Světlovan a muzikami zúčastněných souborů. V neděli program pokračuje karnevalem, na něj navazuje večerní beseda u cimbálu s CM Vlasty Grycové.

Za fašankem však všichni nemusí jenom na Strání, fašankové obchůzky s muzikou se konají v dalších obcích na Slovácku. V sobotu 14. února proběhne fašanková obchůzka s večerním programem v obcích Medlovice, Stříbrnice, Spytihněv, Ořechov, Dolní Němčí, Uherské Hradiště-Mařatice, Kunovice, Traplice, Nivnice, Boršice, Ostrožská Nová Ves, Huštěnovice, Polešovice, Komňa, Kostelany nad Moravou, Podolí, Buchlovice, Veselí nad Moravou, Bystřice pod Lopeníkem a Kunovice.

Nedělní masopustové průvody se budou konat v obci Veletiny a městě Uherský Brod, kde odpoledne také pochovají basu.

Program na celý víkend nabízí Drslavice, kde se v sobotu koná dětský karneval a v neděli fašanková obchůzku s překvapením. Ve Velké nad Veličkou zahájí fašankový víkend v sobotu koštem a besedou s cimbálem, pokračují nedělní a pondělní fašankovou obchůzkou a celý fašank završí úterním pochováváním basy spojený s koštem slivovice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám