Hlavní obsah

Počítačové retro na vlastní kůži v muzeu v Poličce

Novinky, Alena Zavoralová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Víte, jak vypadal první notebook, nejstarší palmtop, „subnotebook“ nebo starý hrací automat? Máte doma herní konzoli? Znáte počítačové hry, které se hrály před třiceti lety? Přijďte a vyzkoušejte. Interaktivní výstava v muzeu v Poličce zachycuje historii výpočetní techniky od počátků do poloviny 90. let 20. století.

Foto: Alena Zavoralová
Článek

„V poličském muzeu najdete od 25. ledna takzvané pařanské doupě, tedy hernu s historickými počítači, s herním automatem i s moderními PC s emulátory se stovkami her. To vše je součástí výstavy Retrogaming - počátky počítačů u nás, na které mohou tatínkové a dědové současné generaci ukázat, na čem a co hráli oni,“ informovala kurátorka výstavy Mgr. Simona Valachová.

„Pamětníci si mohou připomenout velké herní hity od Pac-Mana a Space Invaders přes Prince of Persia nebo třeba Cannon Fodder až po Doom a Street Fighter II. Řada her si zachovala svoji hratelnost dodnes, a tak si i ti nejmladší návštěvníci, zvyklí na dokonalou grafiku a zvuk, s chutí zahrají Dynablaster, Lemmings nebo Vroom,“ dodala.

Pozornost je věnována počítačovým hrám a domácím počítačům a konzolím z 80. let jak československým, tak i zahraničním. Zavzpomínáte nejen na hry, ale budete moci posoudit, jak moc se proměnila počítačová technika i grafika. Seznámíte se s herními hity, s dobovými herními časopisy a problematikou pirátství. Dozvíte se plno technických informací i zajímavostí.

Vernisáž se koná v sobotu 25. ledna od 14.00 hodin. Výstava potrvá do 26. dubna.

Další informace na www.cbmpolicka.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám