Hlavní obsah

Poberounským masopustem ožila Zadní Třebaň, mezi maskami kralovali lidojedi

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Měsíc únor je obdobím masopustu. V Zadní Třebani na návsi se v sobotu 6. února uskutečnil již 27. Poberounský masopust. Kdo se přišel podívat již v dopoledních hodinách, mohl si prohlédnout jednotlivé stánky jarmarku, nebo u řeznického stánku ochutnat jaterničky, jelítka či tlačenku.

Foto: Jana Bečková

Karel IV.

Článek

Někteří návštěvníci přišli v maskách. A tak zde bylo možno vidět například skupinku myslivců z Kerska, kteří inspirováni knihou Bohumila Hrabala Slavnosti sněženek měli s sebou i vycpaného kance, procházeli se zde Bratři v triku, včely z úlu, čarodějnice, koloběžkáři, či skupina afrických lidojedů - bylo možné se potkat i s králem Karlem IV. a jeho chotí.

Nechyběla masopustní tombola, hlasovalo se o nejlepší masku. Pro děti byly připraveny projížďky na koních. Mohli si vybrat, jestli usednou na bělouška, menšího poníka, nebo se povozí na hnědákovi v kostýmu Batmana. Nejmenší návštěvníky také lákalo zadovádět si ve skákacím hradu.

V deset hodin zahájila program svým vystoupením třebaňská kapela Třehusk, publikum rozehřála starými písněmi z okolí Prahy. Návštěvníci si s nimi rádi zazpívali  písničky jako Na té stráni nad Třebaní nebo Hlásná Třebaň je krásná.

Poté následovalo vystoupení dětské folklorní skupiny Notičky s malými tanečníky. Ochotníci sehráli masopustní frašku inspirovanou Krkonošskými pohádkami, kdy lakotný Trautenberk překvapí Anče, Kubu i Hajného svou pohostinností a pozve masopustní chasu, aby ji pohostil. Jakmile se však ukáže jeho pravý záměr uspat medvěda a sebrat mu mince z kasičky, zasáhne sám pán hor Krakonoš.

Po této frašce následovala vtipně zpracovaná pohádka O Červené Karkulce v podání skupiny žen z Hlásné Třebaně Ženy v rozpuku. Dopolední program zakončilo vystoupení pěveckého sboru Třebasbor, který vystoupil  v maskách, a na pódiu se vyrojily „včelky“.

Potom již všichni napjatě očekávali, která pětice masek bude vyhlášena porotou jako nejlepší. Umístily se vtipně oblečené čivavy, myslivci z Kerska, Včelstvo z úlu, Bratři v triku a skupinka lidojedů. Následovalo ještě sčítání žetonů od návštěvníků, kteří hlasovali o nejlepší masku. Nejvíce žetonů získala a králem letošního masopustu se stala skupina lidojedů, která převzala hlavní cenu - dárkový koš.

Protože již bylo poledne, začal od řeznického stánku vonět čerstvý ovar a zabijačková polévka a kolem stolů a lavic před stánkem bylo plno. Před 13. hodinou se vydal na cestu masopustní průvod, který po vsi doprovázela kapela Třehusk, a za ním se vydal na cestu žebřiňák tažený koňmi určený pro dětské účastníky průvodu. Po skončení průvodu následovalo sousedské posezení s hudbou ve Společenském domě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám