Hlavní obsah

Plzeňský kraj podpoří projekt Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015

Novinky, Alena Lochmannová

Slavnostním podpisem memoranda stvrdili v úterý 3. září hejtman Milan Chovanec a primátor Martin Baxa spolupráci Plzeňského kraje a města Plzně při naplňování projektu Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015.

Foto: KÚ Plzeňského kraje

Slavnostním podpisem memoranda stvrdili hejtman Milan Chovanec a primátor Martin Baxa spolupráci Plzeňského kraje a města Plzně v rámci projektu EHMK.

Článek

Dokument schválený zastupitelstvem kraje a města obsahuje ve svých oddílech mimo jiné stěžejní projekty kraje, finanční podporu dílčím akcím, zapojení krajských příspěvkových organizací nebo pomoc v oblasti cestovního ruchu.

Stěžejními projekty Plzeňského kraje v rámci EHMK 2015 bude Západočeské baroko – hlavní část regionální linie projektu, na který kraj vyčlení pět miliónů korun.

Ke klíčovým projektům řadí Plzeňský kraj také vybudování Badatelského centra pro výzkum architektury 19. a 20. století v interiérech architekta Adolfa Loose na Klatovské třídě.

"Od začátku byl projekt Evropské hlavní město kultury 2015 postaven jako projekt, který propojuje město a plzeňský region. Memorandum je konkrétní v podpoře jednotlivých akcí, jež jsou součástí projektu. Osobně bych byl velmi rád, kdyby se podařilo získat finanční prostředky na revitalizaci interiéru architekta Adolfa Loose a v Klatovské 110 by tak mohlo vzniknout Badatelské centrum pro výzkum architektury 19. a 20. století. Dochované interiéry Adolfa Loose jsou pro Plzeň velkým mezinárodním potenciálem," uvedl primátor Martin Baxa.

Třetím stěžejním projektem je výstavba nové budovy Západočeské galerie. Zde Plzeňský kraj hledá vhodné vícezdrojové financování s důrazem na evropské dotace v novém programovém období.

"Výstavba nové budovy Západočeské galerie je možná pouze v případě, že se nám podaří získat dotaci z Evropské unie," uvedl hejtman Milan Chovanec.     

V rámci doplňkových akcí EHMK 2015 uspořádá Plzeňský kraj Letní olympijské hry dětí a mládeže 2015.

"Sport je součástí kultury. Jsem proto přesvědčen, že i sportovní události do projektu EHMK 2015 patří," vysvětlil náměstek hejtmana pro oblast sportu, kultury a cestovního ruchu Jiří Struček zapojení VII. olympiády dětí a mládeže do projektu EHMK.

Reklama

Výběr článků

Načítám