Hlavní obsah

Pilníkov oslavil 500. výročí svého povýšení na město

Novinky, Jaroslav Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 27. září se v Pilníkově konaly již osmé městské slavnosti. Letošní slavnosti se konaly u příležitosti 500. výročí povýšení Pilníkova na město - stalo se tak 20. března 1514 za vlády krále Vladislava IV., jehož byla ves majetkem. Při této příležitosti byl také městu udělen znak.

Foto: Jaroslav Blažek

Den města Pilníkova 2014

Článek

Na organizaci dne města se podíleli ZŠ a MŠ Pilníkov, Myslivecké sdružení Krakonoš, MS Českého rybářského svazu, Spartak Pilníkov a SDH Pilníkov. Jako hosté se slavností zúčastnila také delegace bývalých obyvatel z Německa.

V úvodním projevu přivítal všechny návštěvníky starosta města Jiří Haken, který zároveň všechny seznámil se stručnou historií města. Na jeho projev navázal Dr. Johannes Gottwald, vedoucí německé delegace.

Po úvodních projevech začalo vystoupení dětí z místní základní školy. V téže době také přilétl žlutý vrtulník, který nejprve obletěl několikrát kolem Pilníkova a potom přistál na místním fotbalovém hřišti. Vrtulník byl uzpůsoben pro vyhlídkové lety a měl čtyři místa pro pasažéry. Do vrtulníku nastoupili tři představitelé z vedení města a odletěli na vyhlídkový let.

Mezitím na pódiu dokončili svá vystoupení žáci místní základní školy, po kterých zazpíval Vítězňáček ze základní školy ze sousední obce Vítězná a podium patřilo loutkovému divadlu Kozlík z Hradce Králové.

Na fotbalovém hřišti byla uspořádána velká přehlídka dravců s letovými ukázkami, kterou zajistili místní myslivci u společnosti SEIFEROS cz, o .p. s. Ukázky byly zajímavé, zájemci si mohli i pohladit výra, a byly provázeny velmi vtipným komentářem moderátora. Ke konci vystoupení zapojil do představení i několik místních dětí.

Mezi 10. a 13. hodinou byl také otevřen kostel Nejsvětější Trojice pro všechny zájemce k nahlédnutí na současný stav oprav. Zájemci viděli opravenou sakristii – nyní kapli a mohli také nahlédnout do kostelní lodi. Překvapivě přišlo mnoho zájemců.

Prohlídky kostela se zúčastnili všichni hosté z německé delegace, kterým překládala bývalá kastelánka Miluše Honcová. Starosta při této příležitosti donesl původní kříž, který býval umístěn na střeše kostela.

Němečtí hosté se po prohlídce vrátili na oběd do penzionu U Skutilů, kde byla pro ně připravena improvizovaná výstava fotografií z kostela.

Později odpoledne ještě vystoupily hudební skupiny Koneckonců, Tlupa-tlap a Jam & bazar. Kdo vydržel až do setmění, mohl zhlédnout velký ohňostroj.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám