Hlavní obsah

Pietní akt k 70. výročí velkého útěku ze zajateckého tábora za druhé světové války

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Ostravě-Hrabůvce u kostela Panny Marie je malý Památník letců RAF. Vybudován byl zásluhou brigádního generála Zdeňka Škarvady, bývalého pilota 310. čs. stíhací perutě RAF, a plukovníka Ing. Jana Pavlíčka, bývalého čestného předsedy Československé obce legionářské, jednoty Ostrava 2.

Foto: Josef Zajíc

Pietní akt u Památníku letců RAF v Ostravě - Hrabůvce.27.3.2014 Colin Kurby - Green, paní Škarvadová, Gord Kidder, paní Pavlíčková a pan Pavlíček.

Článek

Pietní akt se v Ostravě konal 27. března v 11.00 hodin u Památníku letců RAF, který byl slavnostně odhalen 29. března 1993. Od roku 2007 patronát nad památníkem převzala Základní škola U Haldy v Ostravě-Hrabůvce.

Pietní akt zahájila Mgr. Marie Davidová, zástupce ředitele ZŠ U Haldy v Ostravě-Hrabůvce. Následné slovo o akci přednesl mjr. v záloze Bc. Jiří Ryška, předseda Československé obce legionářské, jednota Ostrava 2.

V noci z 24. na 25. března 1944 se uskutečnil jeden z největších útěků spojeneckých zajatců v době druhé světové války, tzv. Velký útěk. Ze zajateckého tábora Stalag Luft III v polském městě Sagan se 111 metrů dlouhým tunelem Harry, který se nacházel v hloubce devět metrů, podařilo dostat ven z tábora 80 zajatým letcům.

Po prozrazení útěku byli čtyři zadrženi ihned u východu a ze zbývajících 76 jich postupně bylo zadrženo 73. Rozzuřený Adolf Hitler nechal pro výstrahu zastřelit 50 náhodně vybraných zajatců.

Mezi uprchlíky byli také letci nadporučík Gordon A. Kidder (Kanada) a major Thomas Kirby-Green (Anglie), kterým se podařilo s pomocí falešných dokladů oklamat po útěku hlídku v nedalekém Saganu a nasednout na vlak směrem  na Vratislav. 28. března 1944 byli zatčeni gestapem a při převážení i tajně zastřeleni právě u kostela Panny Marie v Hrabůvce, uvedl Tomáš Majliš v článku ve zpravodaji ÚMOB Ostrava-Jih 3/2014.

Pietního aktu se zúčastnili rodinní příslušníci zastřelených letců Colin Kirby-Grenn a Gord Kidder, manželka brigádního generála Zdeňka Škarvady a syn plukovníka Ing. Jana Pavlíčka s manželkou.

Velmi důstojný pietní akt prokládali žáci ZŠ U Haldy v Ostravě-Hrabůvce kulturním programem. Akce skončila českou státní hymnou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám