Hlavní obsah

Petr Jákl připravuje velkofilm Jan Žižka, bude nejdražší v historii české kinematografie

Novinky, Lenka Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Režisér, scénárista a producent Petr Jákl se ponořil do příprav nejdražšího velkofilmu v historii české kinematografie. Před šesti lety si vybral úsek života Jana Žižky a nastudoval o husitech vše dostupné, ale to nestačilo. Spojil se s historikem Jaroslavem Čechurou a rozhodně se máme na co těšit.

Foto: Archiv Petra Jákla

Petr Jákl má jasnou představu o všech hercích, obtvláště bojovnících

Článek

Petr Jákl se po hororu Ghoul a thrilleru Kajínek pustil do filmu s mezinárodním hvězdným obsazením a s rozpočtem ve stovkách miliónů korun. První klapka by měla padnout na jaře roku 2018. Ale herci vedlejších rolí a komparzisté už pilně trénují.

Na nábory se přihlásilo něco přes dva tisíce lidí z celé republiky a z nich byla vybrána mnohočetná skupina do intenzivních tréninků. Předpokládá se, že jich celá řada ještě odpadne, ale zdravý odhad Petra Jákla prý říká, že padesátka jich zůstane a z nich povstane dvacet nebo deset výborných herců a ti ostatní budou obsazeni jako bojovníci, šermíři a v komparzu. Nábory jsou stále otevřené novým bojovníkům a bojovnicím, takže kdo má zájem, má ještě šanci, že třeba ve velkofilmu Jan Žižka bude hrát.

Děj, tedy scénář, se drží historických faktů, co nejvíce to jde. V Čechách se budou točit všechny významné objekty, jako jsou hrady a zámky, ale také příroda a místa, kde Žižka působil. Natáčet se bude v jižních a středních Čechách a v Praze. Dá se tedy očekávat, že ve velkofilmu se v plné své historické kráse představí Zvíkov, Kokořín a pravděpodobně také Křivoklát.

Představitele hlavního hrdiny hledá Petr Jákl v zahraničí. Na filmu se podílí známá americká filmová agentura William Morris Endeavor, která zastupuje největší hollywoodské blockbustery jako Vlk z Wallstreet, Hanební parchanti, Kill Bill, Batman nebo režiséry Quentina Tarantina, Ridleyho Scotta či Stevena Spielberga.

Nejen v hlavních rolích tohoto velkofilmu se tak dají očekávat opravdu hvězdná jména. „Moji zástupci v USA momentálně komunikují s agenty několika amerických herců, což je dlouhodobý proces. Ale i když zatím nemohu prozradit jména, Jana Žižku bude určitě hrát zahraniční herec,“ netají Jákl. Zároveň má také několik vytipovaných českých herců na další role. I u nich však očekává schopnost zahrát akční scény, kterých ve filmu bude hodně.

„Jan Žižka, který je jedním ze sedmi nikdy neporažených vojevůdců všech dob, je zajímavý pro celý svět, a má tak možnost oslovit masy i propagovat krásy naší země a historie. To by mělo přilákat filmové turisty, ale i ty běžné, které ve filmu zaujmou hrady a příroda, za kterou stojí vycestovat,“ míní režisér Petr Jákl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám