Hlavní obsah

Pětašedesát studentů Univerzity třetího věku promovalo v Ostravě

Novinky, Alois Miarka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pětašedesát studentů Univerzity třetího věku Ekonomické fakultě Vysoké školy báňské - Technické univerzity v Ostravě se v úterý 29. dubna 2014 zúčastnilo slavnostní promoce v porubské Nové Aule.

Foto: Libuše Miarková

Foto z poslední dubnové přednášky Univerzity třetího věku: zleva Eva Serafinová, Vlasta Trawinská, Marie Baďurová, Zdeňka Moslerová a Iva Šindelová.

Článek

Co jim studium dalo? „Čtyřiačtyřicet let učím, a když jsem před třemi lety skončila ve funkci ředitelky gymnázia Iuventas v Mariánských Horách, řekla jsem si, že se na výuku podívám z opačné strany,“ uvedla Zdeňka Moslerová z Ostravy.

Vystudovaná pedagožka spolu s dalšími spolužáky převzala z rukou děkanky Ekonomické fakulty Dany Dluhošové osvědčení o úspěšném dokončení tříletého studia Univerzity třetího věku.

Pro Marii Baďurovou, která na přednášky každé druhé páteční odpoledne po tři roky dojížděla z Dolního Benešova, byla účast v seniorském studiu výzvou. Celý svůj profesní život pracovala jako inspektorka maloobchodních jednotek a zatoužila získat větší přehled také o dalších ekonomických oborech.

„Jedná se o tak zajímavou problematiku, že i nyní po ukončení studia mám chuť do ní stále více pronikat,“ dodala Marie Baďurová a ocenila, že kromě ekonomických témat se ve studijním rozvrhu objevily také přednášky ze sociální a zdravotní oblasti, z práva a pojišťovnictví.

I když podmínkou pro studium na Univerzitě třetího věku není ukončené vysokoškolské vzdělání, přednášející své posluchače rozhodně nemohou podceňovat. „Profesionál se zkrátka pozná,“ podotkla Zdeňka Moslerová a pochválila například vystoupení Václava Jurečky o mikro a makroekonomii, Radomíra Kani o Evropské unii, Bohuslava Halfara o rodinném právu, Borise Navrátila o politické, hospodářské a sociální soudružnosti, Zdeňka Mikoláše o základech ekonomie a managementu podniku a další přednášející.

Je spousta dalších témat, která čerstvé absolventy Univerzity třetího věku zajímají. Například výklad nového Občanského zákoníku platného od roku 2014. Jak uvedla Marcela Palochová, koordinátorka vzdělávání seniorů na Ekonomické fakultě VŠB-TUO, požadavky studentů neberou pedagogové na lehkou váhu a zohlední je při další výuce.

Již nyní se přijímají přihlášky pro osmý běh Univerzity třetího věku ve školním roce 2014/2015. Podmínkou přijetí je dosažený věk 55 let a předpoklad ukončeného středoškolského vzdělání.

Bližší informace včetně přihlášky lze získat na www.ekf.vsb.cz/u3v nebo na telefonu 597 322 266 597 322 266.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám