Hlavní obsah

Pětadvacáté narozeniny oslaví gorilák Richard dortem v kruhu rodinném

Novinky, Vratislav Konečný

Zatímco Američané budou ve středu slavit nového prezidenta, pražskou zoo čeká také radostná událost. Gorilák Richard, drsný táta šesti opičáků, oslaví 25. narozeniny. Popřát mu přijdou i tři potomci - Kiburi, Nuru a Ajabu. Ošetřovatelé připravili narozeninový dort, snad nechá Richard i ostatním.

Foto: Petr Hamerník, zoo Praha

Hodně zdraví, Richarde

Článek

Hlavním gratulantem a nabízečem dortu bude multižánrový umělec Vladimír 518.

V kruhu rodinném

Vůdčí samec skupiny goril nížinných, stříbrohřbetý samec Richard, se narodil v roce 1991 v německé Zoo Frankfurt a do Zoo Praha přišel v dubnu v roce 2003 z britské Paignton Zoo. Během třinácti let se tu stal otcem šesti potomků. Nejslavnějším z nich byla samička Moja, historicky první mládě gorily nížinné narozené v českých zoo, která se narodila v roce 2004 a nyní žije v přírodním parku Cabárceno ve Španělsku.

„V současnosti s ním v pražské gorilí skupině žijí tři potomci - Kiburi (nar. 2010), Nuru (2012) a konečně i letos narozený Ajabu. Kromě Richarda a jeho potomků tvoří skupinu ještě samice - Bikira, Kamba, Kijivu a Shinda,” informovala mluvčí zoo Hana Matoušů.

V rámci narozeninových oslav připomene Zoo Praha i své aktivity na ochranu goril nížinných v Africe, od 10.00 do 15.00 bude u expozice pro návštěvníky připraven informační stánek, ve kterém budou i drobné pozornosti pro nejmladší gratulanty.

Program Richardových narozenin, středa 9. listopadu, Pavilon goril:

10.00 – 15.00 Pomáháme gorilám – informační stánek

14.30 Slavnostní předání dortu

Reklama

Výběr článků

Načítám