Hlavní obsah

Pavel Bělobrádek: Diskriminovány jsou rodiny, ne homosexuálové

Novinky, Marek Venuta

Spory o pochod homosexuálů Prahou, Prague Pride, rozděluji českou politickou scénu i společnost. Dle vedení KDU-ČSL by si ale pozornost veřejnosti daleko spíše zasloužily problémy mladých rodin. Lidovci k tomu vydali tiskovou zprávu, ve které též varují před vlnou násilí s odkazem na Anglii.

Foto: archiv KDU-ČSL

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek

Článek

V posledním týdnu se naplno v médiích rozhořel spor o první festival tolerance Prague Pride pořádaný LGBT komunitou. Největší emoce vyvolal plánovaný sobotní pochod Prahou s názvem Průvod hrdosti.

Po vyjádřeních kancléře Hájka přes prezidenta Klause, předsedy vlády Nečase až po Tomáše Vandase z krajně pravicové DSSS se k problematice ve středu vyjádřil tiskovým prohlášením také předseda KDU-ČSL Bělobrádek.

"Česká společnost je všeobecně ke gayům a lesbám velmi tolerantní. Z tohoto pohledu je docela případné, že se Festival tolerance koná právě v Praze. Jenže potravou médií je konflikt. A tak redaktoři dali prostor několika lidem s extrémními názory a přispěli tak k rozdmýchání nesmyslných vášní," říká v komentáři k poslednímu dění předseda lidovců. "Ve sporech přitom už dávno nejde o práva homosexuálů, ale o sbírání politických bodů. Stranou pozornosti přitom zůstává to, co by mělo být v hledáčku politiků především-diskriminace rodin," upozorňuje Bělobrádek. 

Místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka k tomu dodal: "Česká společnost je v krizi. Deset procent žen nemá ani jedno dítě a mezi bezdětnými ženami je třicet procent českých vysokoškolaček. Do pěti let se rozpadá polovina manželství. Pouze tři procenta rodin mají tři a více dětí," shrnuje Jurečka. "Přesto by pochod, který má na tuto alarmující situaci upozornit, zůstal stranou zájmu médií, kdyby se nekonal ve stejný den jako pochod gayů a lesbiček," tvrdí Jurečka.

"Hlas příznivců i odpůrců homosexuálů je slyšet dostatečně. Hlas rodin nikoliv. Proto jsem převzal záštitu nad pochodem pro rodinu. Není zaměřen proti homosexuálům, ale má upřít pozornost tam, kde je skutečný problém," říká předseda KDU-ČSL. "Chci vyzvat všechny zúčastněné strany, aby neeskalovaly konflikt a zbytečné emoce. Stejně tak chci jasně říci, že Pochod pro rodinu nesmí být zneužit k projevům netolerance nebo urážkám vůči gayům a lesbám," uzavřel Bělobrádek.

Reklama

Výběr článků

Načítám