Hlavní obsah

Patnáctý ročník festivalu Hudba bez hranic vyvrcholí nedělním koncertem Mirai a O5 a Radeček

Novinky, Petra Kucinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedělním koncertem oblíbené skupiny MIRAI, šumperské kapely O5 a Radeček a finalisty Superstar Martina Šafaříka vyvrcholí XV. ročník festivalu Hudba bez hranic. Než k tomu dojde, čeká na návštěvníky festivalu i letos tradičně spousta krásné hudby k poslechu i tanci a několik tanečních vystoupení.

Foto: Petra Kucinová

Hudba bez hranic - Mezinárodní festival dechových hudeb

Článek

Program mezinárodního festivalu Hudba bez hranic se letos uskuteční od soboty 22. do neděle 23. června v Dolních Studénkách, ale i na dalších místech na Šumpersku.

Během víkendu se představí téměř pětistovka účinkujících. Zahraničními hosty patnáctého ročníku budou orchestry ze Slovinska a Slovenska.

„Festival vznikal původně jako přehlídka dechových hudeb a mažoretek, ale dnes v programu dostávají prostor i jiné hudební žánry jako je jazz, pop, punk nebo rock. V letošním ročníku bychom se měli těšit na účast šestnácti kapel a mažoretkových skupin ze tří zemí,“ potvrdil Radim Sršeň, organizační ředitel festivalu.  

V sobotu 22. června kolem půl desáté dopoledne projdou dechové hudby s mažoretkami ulicemi v centru Šumperka a následně budou koncertovat "Na Točáku" a v parku "U Sovy" před vlastivědným muzeem.  

Odpoledne se program přesune do Dolních Studének, kde od 13.45 projde obcí paprskový průvod. Na něj po čtrnácté hodině navážou vystoupení jednotlivých účastníků festivalu v místím kulturním areálu. Sobotní večer vyvrcholí unikátním Koncertem filmové hudby s videoprojekcí v podání Dechového orchestru Zábřeh jeho sólisty a sborem. Poté publikum pobaví zábavová kapela Méďa Band. Chybět nebude tradiční ohňostroj.

Nedělní odpoledne bude věnováno satelitním koncertům v obcích Místní akční skupiny Šumperský venkov, letos konkrétně v bludovských lázních.

Jak bylo již zmíněno dvoudenní přehlídka bude v neděli zakončena koncertem finalisty Superstar ŠAFY - Martin Šafařík & Band, který se představí hned na úvod v půl šesté, dále již téměř domácí kapelou O5 a Radeček. Hlavním trumfem nedělního koncertního večera bude - nejen mezi mladými - velice oblíbená hudební skupina Mirai se svými hity "Když nemůžeš, tak přidej víc" nebo "Anděl".

„Každým rokem se počet posluchačů festivalu zvyšuje, za což jsme velmi rádi. Loňský ročník navštívilo téměř 5 tisíc fanoušků a tak jsme plni očekávání, zda posuneme pomyslnou hranici návštěvnosti zas o kousek dál,” těší se Radim Sršeň.

Mezinárodní festival Hudba bez hranic je pořádán již 15 let Obcí Dolní Studénky a Místní akční skupinou Šumperský venkov s významnou podporou Olomouckého kraje. Není jen hudební přehlídkou, ale také festivalem setkávání mladých lidí z evropských zemí. Jim i posluchačům umožňuje poznávat historii, kulturu a mentalitu evropských sousedů.

Záštitu nad festivalem převzali a svou účast přislíbili hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk, poslanec Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Petr Gazdík, senátor Parlamentu ČR Zdeněk Brož a Stanislav Polčák, poslanec Evropského parlamentu.

Vstup na akce festivalu je zdarma, pouze za lístek na nedělní koncert kapely Mirai, O5 a Radeček a ŠAFY zaplatí návštěvníci v předprodeji 220 korun a v den akce 290 korun. Program festivalu najdete na webových stránkách festivalu: hudbabezhranic.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám