Hlavní obsah

Pátá Česká Parkinsoniáda se uskuteční první srpnový víkend v Dubňanech

Novinky, Táňa Pikartová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlavním soutěžním dnem 5. České Parkinsopniády, kterou pořádá sdružení Parkinson Slovácko, je sobota 4. srpna. Uskuteční se soutěže v devíti sportovních disciplínách, mezi nimiž bude bowling, stolní tenis, curling, pétangue i střelba ze vzduchové zbraně.

Foto: Táňa Pikartová

Opravdové sportovní nadšení nechybí nikomu, kdo se českých parkinsoniád v Dubňanech zúčastňuje. Soutěží muži i ženy minimálně ve dvou disciplínách.

Článek

Do Dubňan do sportovního centra Želva přijede více než 150 účastníků včetně dvaceti parkinsoniků z Polska, stejný počet ze Slovenska a z Rakouska. Zahraniční účast na České Parkinsoniádě je už tradicí. Právě tady vznikla přátelství desítek lidí, kteří s touto nevyléčitelnou chorobou bojují. Parkinsoniády jsou pro ně báječným místem nejen pro sportování, ale i zábavu a setkávání, na které se celý rok těší.

„První Parkinsoniáda se konala v srpnu 2008 a od té doby každý rok, vždy první víkend měsíce srpna další. Od začátku se, ať už aktivně či pasivně, zapojilo téměř šest set účastníků,“ říká Jan Škrkal, předseda sdružení Parkinson Slovácko a člověk, který na myšlenku pořádání parkinsoniád přišel, prosadil ji a rok od roku rozvíjí.

Nebylo lehké takovou akci uspořádat, bylo třeba sehnat peníze. Snad ještě těžší bylo přesvědčit parkinsoniky, aby přijeli a nestyděli se za svůj hendikep. Dnes už je samozřejmostí, že mají první srpnový víkend už trvale ve svých kalendářích zaznamenaný jako účast na České Parkinsoniádě.

„Rozšířením disciplín, výstavou obrazů a fotografií, kvalitním doprovodným programem a prezentací města Hodonín, jemuž vděčíme za dobrý start našeho občanského sdružení Parkinson Slovácko, se 5. Česká Parkinsoniáda stane nepřehlédnutelnou událostí na jižní Moravě. Naší snahou bylo udělat z Parkinsoniády mezinárodní a putovní akci. To se podařilo, příští 6. Parkinsoniáda by měla být v roce 2013 na Slovensku,“ dodal Jan Škrkal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám