Hlavní obsah

Parním vlakem do Posázaví

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 29. června v 10 hodin vyrazí parní vlak z Prahy-Braníka do Posázaví - cílovou stanicí bude zastávka Sázava-Černé Budy.

Foto: Archiv pořadatele
Článek

V čele vlaku bude parní lokomotiva 434.2186 s přezdívkou čtyřkolák. Pojede na trase Praha-Braník přes Týnec nad Sázavou a Čerčany do cílové stanice Sázava-Černé Budy. Jízda odtud pokračuje do Ledečka, odkud se pak odpoledne parní vlak bude vracet v 14.55 hodin zpět do Prahy po stejné trase jako dopoledne.

Jízda parním vlakem bývá pro děti i pro dospělé velkým zážitkem, parní lokomotiva s charakteristickým kouřem z komínu cestující vrátí zpět v čase. Vzpomenou si jistě na dobu, kdy byly tyto lokomotivy vládci na železnici a zajišťovaly všechen provoz v Česku i v Evropě. Zajímavostí je, že lokomotiva čtyřkolák navazuje na rakouskou lokomotivu konstruovanou po I. světové válce. 

Hlavním cílem sobotní jízdy měla být Bitva o Brod u Zbořeného Kostelce. Jelikož nedávná povodeň akci zrušila, mohou se výletníci vydat na prohlídku výstavy veteránů Bělokozelský veterán v Sázavě-Bělokozlech. Bude zajištěna autobusová doprava na akci i zpět k parnímu vlaku. Druhou možností je prohlídka Sázavského kláštera.

Posázavské linky budou jezdit celé léto v termínech 6. 7, 17. 8., 31. 8.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám