Hlavní obsah

Parní vlak zasupí na úzkokolejce z Třemešné do Osoblahy letos ještě třikrát

Novinky, Alena Kiedroňová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už jen třikrát do konce roku vyjede na úzkokolejnou trať z Třemešné do Osoblahy turistický vlak tažený parní lokomotivou. Poprvé to bude v sobotu 21. listopadu, kdy poveze děti i dospělé na Kateřinské trhy na zámek do Slezských Rudoltic.

Foto: Alena Kiedroňová

Na Osoblažce zdoláte při jízdě 102 oblouky

Článek

Druhá jízda bude ryze čertovská a andělská. Termín si snadno zapamatujete: sobota 5. prosince a děti čeká mikulášská nadílka. Rodičům bude stačit, aby balíček pro své děti laděný po železničářsku koupili formou čertovské jízdenky u průvodčího. Potřetí a letos naposled vyjede výletní vlak na trať o Vánocích, v neděli 27. prosince.

Jízdní řád výletních vláčků Slezských zemských drah je neměnný. Vyjíždějí z Třemešné ve Slezsku dle kalendáře v 10:45 hodin, do Osoblahy přijíždějí tři minuty po poledni. Na zpáteční cestu se vydávají v 15:10 hodin a do Třemešné dorazí zhruba čtvrthodinu před pátou odpoledne. Pokud se z Kateřinských trhů na nádvoří zámku budete chtít vracet parním vlakem, a ne jinak, zapamatujte si hodinu odjezdu z nádraží (15:58).

Osoblažka, trať z roku 1898, byla právem zařazena jako jeden z dílků Technotrasy Moravskoslezského kraje a nadšenci železnice a historických souprav díky tomu získávají finanční podporu na další rozvoj služeb a nabídky pro turisty. Rozchod kol dosahuje pouhých 760 milimetrů. Na vzdálenosti dvaceti kilometrů projedete neuvěřitelných 102 oblouků, tak se trať klikatí. Nejmenší oblouk má poloměr pouhých 75 metrů a souprava místem může projet rychlostí pouhých 20 km za hodinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám