Hlavní obsah

Ozdravně terapeutický pobyt u moře pro nemocné děti

Novinky, Stanislav Stebila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začátkem letošního září se uskutečnil již druhý charitativní ročník ozdravně terapeutického pobytu na řeckém ostrově Rhodos pro nemocné děti s vrozeným onemocněním ADHD, hyperaktivní děti s poruchou pozornosti a děti s Tourettovým syndromem. Organizovala ho umělecká agentura Gardes Ivany Stebilové.

Foto: Stanislav Stebila

Velkým zážitkem pro děti a maminky byl celodenní výlet lodí po nejkrásnějších plážích ostrova Rhodos.

Článek

Výběr dětí a rodičů byl opět v kompetenci odborného garanta projektu - Asociace dětské a dorostově psychiatrie. Do výběru byly zařazeny děti z rodin z chomutovského a brněnského regionu, jejichž ekonomická situace je velice složitá a běžně by se k moři asi vůbec nepodívaly. 

Cílem projektu bylo poskytnout dětským pacientům ve věku 10-12 let a jejich rodičům individuálně strukturovaný psychoterapeutický pobyt u moře. Také jako poděkování rodičům za vzornou péčí a samotný přístup k náročné léčbě svých dětí. V mnoha případech byly maminky samoživitelky.

Pod dohledem a vedením Ilony Grimové z ambulance dětské a dorostové psychiatrie, psychoterapie v Chomutově, děti společně s rodiči procvičovaly posílení jejich vzájemného vztahu, komunikaci, sebeovládání a soustředěnost.

„Vzhledem ke zcela novému a neznámému prostředí v rámci skupinové terapie jak na pláži, tak v prostorách hotelového komplexu si děti našly k sobě cestu v rámci spolupráce při řešení dílčích úkolů. Vynikaly v jednotlivých praktických a teoretických činnostech. Osobně jsem  zaznamenala výrazné uvolnění dětí v komunikaci mezi  sebou i s lidmi okolo nich, zlepšení jejich schopnosti vnímat názory jiných, uznání autority. Děti  se začaly zapojovat do komunikace i s místním personálem v anglickém jazyce, což  pro ně  byla velmi pozitivní zkušenost zejména vzhledem k tomu, že mívají často problém mluvit před třídou, veřejností, natož vyjádřit své přání v cizím jazyce" hodnotí pobyt doktorka Grimová.

„Jsem celkově spokojena s průběhem ozdravného pobytu. S maminkami jsme se často scházely a řešily stejné problémy“. Jsem překvapena zvýšenou aktivitou mého syna jak v komunikaci s personálem, jeho zapojení se v kolektivu, soustředěnost a pozornost, kterou věnuje mladším kamarádům. Osobně jsem si odpočinula. Měla jsem příjemný pocit když se můj syn smál a užíval si s kamarády,“ vyznává se ze svých pocitů Lucie.

„Syn u moře ještě nikdy nebyl. Byl to jeho velký sen. Našel si nové kamarády, se kterými trávil každou volnou minutu. Ve škole je uzavřený, nekomunikuje. Tady soutěžil, zapojoval se do všech her a soutěží. Byl aktivní. Bazén, krásná pláž, teplé moře, příjemní lidé je terapie sama o sobě. Vidím a cítím změny jen a jen k lepšímu. Syn Ondra si to užil do poslední chvilky,” řekla Dana.

Reklama

Výběr článků

Načítám