Hlavní obsah

Ovčáckými slavnostmi v Babiččině údolí oslaví Den Země

Novinky, Radka Jansová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Součástí Ovčáckých slavností v Babiččině údolí bude představení různých plemen oveček, práce střihače či speciálně vycvičeného ovčáckého psa. Obejít se nemůžeme ani bez ovčích produktů – sýrů, klobásek či klasických ponožek. Dále zazní lidová muzika a své umění předvedou tradiční řemeslníci. Pro děti bude připravena soutěž.

Foto: Radka Jansová

Ovčácké slavnosti

Článek

Původní oslavy jarní rovnodennosti se časem proměnily v ekologicky laděný svátek Den Země, který se slaví 22. dubna. Od roku 1990 se k těmto celosvětovým oslavám přidala i Česká republika. Svoji osvětu zaměřuje Den Země nejenom na školní děti a mládež, ale i na širokou veřejnost. Snaží se lidem ukazovat a znovu objevovat cestu k přírodě a posilovat jejich kladný postoj k životnímu prostředí.  

V Babiččině údolí se k oslavám Dne Země připojujeme již od roku 2008. Srdečně zveme širokou veřejnost, především rodiny s dětmi, na celodenní výlet do Babiččina údolí, kde se v sobotu 23. dubna od 10:00 do 16:00 hodin koná již osmý ročník Dne Země – Ratibořické ovčácké slavnosti.

Oblíbená jarní akce se tradičně uskuteční na lukách a přilehlém prostranství v sousedství ratibořického mlýna a vodního mandlu, v kuchyňské zahradě, historickém kuželníku i na dvoře u Panské hospody.

Po celou sobotu na vás čeká opravdu pestrý program. Již samotný název prozrazuje, že část aktivit se ponese v ovčáckém stylu. Můžete se těšit na ukázku pastvy ovcí, jejich stříhání a následného zpracování vlny. Dále bude předvedena práce ovčáckého psa. Fauna bude zastoupena různými plemeny koz a ovcí, chybět nebude ani ukázka dravých ptáků. V letošním roce se stal partnerem akce i Český svaz chovatelů z České Skalice, můžete se tak navíc těšit na výstavku drobného domácího zvířectva.  

Mlsné jazýčky mohou ochutnat ovčí sýr, skopový guláš, domácí klobásku, lahodný mošt, regionální pivo, svatební koláčky i další speciality od regionálních výrobců a pěstitelů.  

Šikovné ruce malých i velkých návštěvníků mohou v dílničkách tvořit nejrůznější drobné předměty. Ten, kdo zručností neoplývá, může obdivovat práci přítomných řemeslníků nebo si již zhotovené výrobky od nich zakoupit. Organizátoři nezapomněli ani na soutěž pro děti. Tradičně na Ovčáckých slavnostech zazní hudba a zpěv v podání oblíbené skupiny KLAPETO.  

Na setkání s Vámi v jarní přírodě Babiččina údolí se těší organizátoři akce: Centrum rozvoje Česká Skalice, o.p.s., Královéhradecké sdružení svazu chovatelů ovcí a koz a Správa NKP státního zámku Ratibořice, ve spolupráci s dalšími místními spolky a podnikateli, kteří se na akci podílejí.

Přijďte na celodenní výlet do Babiččina údolí. Akce se koná za každého počasí.

Reklama

Výběr článků

Načítám