Hlavní obsah

Otužilci opět obsadili areál biotopu Kotynka

Novinky, Petr Spálenka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uplynul další rok, skončily vánoční prázdniny - a to byl signál Dobřanským Mrožům, aby společně s Plzeňskými otužilci uspořádali setkání v dobřanském biotopu Kotynka.

Foto: Petr Spálenka

Přesun plavců k nástupu u mola

Článek

Již po třetí se sešla parta vyznavačů studené vody v Dobřanech na Plzeňsku, aby si užila v místním koupališti další ročník Tříkrálového koupání. Letos je nepřijela podpořit žádná populární osobnost, ale poprvé dorazila správná zima. Na hladině silný led, kry a všude kolem husté sněžení.

Samotná akce měla začátek v neděli 4. ledna ve dvě hodiny odpoledne, ale než se stačila padesátka otužilců převléci, bylo deset minut pryč a diváci pěkně zasněženi. Potom se borci přesunuli na molo u vody, kde krátce pózovali fotografům, kteří se snažili ukrývat své aparáty před padajícím sněhem. Následoval krátký proslov náčelníka Pavla Vituje, pozdrav divákům a zavelení plavcům k nástupu do vody.

Nastal hromadný přesun do koupaliště. Zimní plavci při vstupu do vody připomínali tučňáky, když jeden po druhém skákali do dvoustupňové vody. To co bylo vidět potom, vypadalo jako skotačení malých dětí. Někteří se opravdu vyřádili.

Největší zábavu poskytla velká ledová kra, ze které si koupající udělali matraci a ulamovali kusy ledu. Další si házeli s míčem a k vidění byla i jedna kachna a labuť. Plastová samozřejmě.

To vše bylo doplněno vtipnými kostýmy plavců. Lidé zde mohli spatřit různé kulichy, klobouky malé, velké, srandovní obrovské brýle, pruhované retro plavky, prostě se tu bylo opravdu na co dívat. Náhodný kolemjdoucí mohli totiž nabít dojmu, že divákům byla daleko větší zima než těm ve vodě. Zachumlaní totiž nevěřícně sledovali kousky otužilých jedinců.

Zhruba po deseti minutách začali zmrzlíci vylézat ven z vody, vyzvedli si u přihlížejících ručníky, župany a spěchali se převléci do improvizovaných šaten, kde na ně čekal i teplý čaj. Po převlečení ještě borci krátce společně poklábosili a odebrali se do nedaleké tenisové haly. Tam na ně čekalo občerstvení.

Co říci na závěr, nezbývá než pozvat všechny na další setkání, které se uskuteční přesně za rok a to již při čtvrtém ročníku Tříkrálového koupání.

Reklama

Výběr článků

Načítám