Hlavní obsah

Ostře sledované vlaky uvede plzeňské divadlo na narozeniny Bohumila Hrabala

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přesně na den nedožitých 100. narozenin jednoho z nejslavnějších a nejoriginálnějších českých spisovatelů Bohumila Hrabala naplánovalo plzeňské Divadlo ALFA premiéru inscenace Ostře sledované vlaky.

Foto: Divadlo Alfa

Slavnostní večerní premiéra v den 100. výročí narození spisovatele Bohumila Hrabala je naplánována na pátek 28. března od 18:00 hodin.

Článek

Dramatizaci stejnojmenné novely, kterou proslavil i oscarový film režiséra Jiřího Menzela, připravila dvojice mladých autorů Tomáš Jarkovský a Jakub Vašíček, Jakub Vašíček se zároveň ujal režie. Sami autoři upozorňují, že jejich dramatizace Hrabala bude s odstupem 50 let o něco syrovější a zároveň grotesknější, než poetizující Menzelův film.

Výběrem tématu navazují Jarkovský a Vašíček velmi volně na svoji předchozí inscenaci Hamleteen, která se rovněž věnuje problematice dospívání a stejně jako Ostře sledované vlaky vychází z díla klasika. Návaznost je podtržená obsazením hlavního hrdiny Miloše Hrmy Milanem Hajnem, který předtím ztvárnil roli Hamleta, formulací podtitulu, i zřetelným zacílením k obdobné divácké skupině.

K příběhu z malého protektorátního nádraží Bohumila Hrabala inspirovala jednak vlastní krátká epizoda, kdy za války pracoval jako výpravčí, jednak skutečná událost, spojená s partyzánskou skupinou, která odpálila německý muniční vlak.

„Velikost Ostře sledovaných vlaků tkví mimo jiné v tom, že privátní osudy staví do ostré konfrontace s realitou druhé světové války a Protektorátu, do střetu malých a velkých dějin. Hlavní hrdina Miloš Hrma v dané chvíli asi válku příliš nevnímá, řeší svůj zásadní – velmi lidský – problém, selhání při prvním milování. Ale právě v momentě, kdy ho vyřeší a poté překročí pomyslný práh dospělosti odvážným činem, velké dějiny se nezvány, nečekány přihlásí o slovo,” uvedl k inscenaci dramaturg Divadla ALFA Pavel Vašíček.

Prvního uvedení se inscenace dočká v pondělí 24. března, slavnostní večerní premiéra v den 100. výročí narození spisovatele Bohumila Hrabala je naplánována v plzeňském Divadle Alfa na pátek 28. března od 18:00 hodin. 

Reklama

Výběr článků

Načítám