Hlavní obsah

Ostravský baletní soubor uvede balet La Sylphide

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Národním divadle moravskoslezském vyvrcholily středeční dopolední generálkou přípravy baletu La Sylphide. Klasický balet o nenaplněné lásce nastudovala, podle původní choreografie Augusta Bournonvilla, dánská choreografka Karina Elver.

Foto: Josef Zajíc

Balet NDM La Sylphide- z generálky 23.4.2014: James- Giordáno Bozza, Sylfida - Chiara Lo Piparo

Článek

Uvedením baletu La Sylphide v pařížské Opeře roku 1832 vstoupil balet do romantického období. Dva roky po premiéře viděl tento balet dánský tanečník, choreograf a taneční mistr August Bournonville (1805 - 1879), který na základě partitury Hermana Severina Løvenskiolda vytvořil svou vlastní choreografii.

S baletním souborem NDM nastudovala tuto choreografii dánská taneční pedagožka a choreografka Karin Elver. „Bournonvillova verze je podle mého názoru nejlepší. Tento balet je stále živý a hraje se po celém světě, protože v příběhu nacházíme - z psychologického pohledu - momenty, které nás i dnes přivádějí k otázce: Kam směřujeme a co děláme se svými životy?” uvedla dánská choreografka.

V inscenaci vystupuje celý soubor baletu NDM, studenti Janáčkovy konzervatoře a Gymnázia Ostrava a další externisté. Hudební nastudování  je dílem Jakuba Kleckera, scénu a kostýmy vytvořil Josef Jelínek.

„Premiéry baletu plného vzdušného půvabu dlouhých tylových sukní a bělostných balerínek, víl, sylfid vířících v rychlém lehounkém tanci se uskuteční 24. a 26. dubna v 18.30 v Divadle Antonína Dvořáka na Smetanově náměstí v Ostravě,” pozvala do divadla Marcela Bednaříková, tisková mluvčí a PR NDM.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám