Hlavní obsah

Ostravskou muzejní noc zahájili vypuštěním balónků do kosmu

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V 17 hodin a 30 minut v sobotu 25. května 2013 byl slavnostně zahájen již 5. ročník Ostravské muzejní noci. Na Prokešově náměstí před Novou radnicí, kde sídlí Magistrát města Ostravy, občany přivítal primátor města Ostravy Petr Kajnar spolu s ředitelkou Ostravského muzea paní Jiřinou Kábrtovou.

Foto: Josef Zajíc

Ostravská muzejní noc z věže. 25.5.2013

Článek

V podvečer se po drobném dešti začali scházet zájemci. Ještě před zahájením využívali občané návštěvu radniční věže a rychlovýtahem se vyvezli do výšky 75 m, kde je vyhlídkový ochoz věže, z kterého bylo přes zamračené počasí vidět do širokého okolí města Ostravy. Tuto možnost využilo asi 500 zájemců. 

V 17,30 hodin primátor Kajnar s ředitelkou muzea Kábrtovou zahájili již pátý ročník Ostravské muzejní noci, kdy na 33 místech v Ostravě byly otevřeny veřejné instituce, kulturní stánky, knihovny, divadla, koncertní sály školy a muzea, aby občanům nabídly zdarma prohlídky jejich exponátů a zařízení.

V 18 hodin pak byli občané vyzváni, aby růžovofialové balónky s logem Ostravské muzejní noci vypustili do kosmu, aby i tam bylo oznámeno, jaká akce se v Ostravě koná.

Pohled, jak to vypadá v kosmu a ve vesmíru vůbec, nabízela Hvězdárna a planerárium Johana Palisy VŠB - TU Ostrava. Aby byli občanům blíže, postavili v radniční restauraci mobilní planetárium. Lidé, kteří se již předem registrovali, tak mohli prožít zajímavou třicetiminutovou cestu vesmírnými dálkami. " Kosmonauti" pod vedením kapitána Mgr. Martina Viláška tak navštívili Sluneční soustavu a její planety a postupně se dostávali až do  dalekého vesmíru k vzdáleným hvězdám.

Po absolvování této cesty mohli navštívit ukázky v dalších institucích a využít tak perfektně zorganizované spoje Dopravního podniku Ostrava s muzejními linkami A, B, C. Autobusy se vždy v pravidelných intervalech sjely k zastávce Výstaviště u Divadla Antonína Dvořáka, odkud se opět rozjely do přislušných míst.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám