Hlavní obsah

Ostravské slůně Chandru je už pěkný cvalda

Novinky, Vratislav Konečný

Ošetřovatelé v ostravské zoo říkají, že jejich sluně roste jako z vody, co je zažitá fráze, ale ono roste jako z mléka. Voda by z něho takového habána neudělala, zásluhu na přibírání na hmotnosti má mámino mléko, které je stále významnou složkou jeho stravy. Hlavní je, že se Chandruovi daří.

Foto: P. Vlček zoo Ostrava

Chandru s mámou

Článek

Chandru, slon indický, se narodil loni, 8. července, nyní váží téměř půl tuny. Anorektik to tedy žádný není. 

Učí se učí být dospělým

Od začátku je v péči své matky, pro niž je to již třetí slůně, které porodila, ale zatím první, které se daří úspěšně odchovávat. Kromě mateřského mléka, které stále představuje nejdůležitější součást jeho stravy, už také konzumuje pevnou stravu dospělých slonů – větve, listí, zeleninu, seno.

„Chovatelé již také začali se sloním samečkem pracovat podobně jako s dospělými slony. V případě samečka je to, stejně jako u jeho matky, v tzv. chráněném kontaktu (tj. přes bariéru). Malý Chandru tak zvládá několik jednoduchých povelů – umí například položit nohu na kolejnici, což bude v budoucnu důležité pro pravidelnou péči o kopyta, na povel se také k chovatelům natočí bokem nebo přejde do vedlejšího boxu,” informovala mluvčí zoo Ostrava Šárka Nováková.   

Nezbytný je denní kontakt chovatelů se zvířaty

Pravidelné každodenní cvičení se slony je nesmírně důležité pro správný vývoj a sledování zdravotního stavu zvířat. Sloni v lidské péči, stejně jako v přírodě, mohou občas trpět zdravotními problémy souvisejícími s přerůstáním nehtů na nohou, přerůstáním kůže a podobně.

Díky každodenní práci jsou zvířata zvyklá na jednotlivé procedury, které je pomáhají udržovat v dobré kondici. Při cvičení se prohlubuje kontakt mezi zvířetem a cvičitelem, což je při práci se slony nesmírně důležité. 

Práci chovatelů se slony mohou zájemci každý den sledovat mezi 12.30 a 13.00 v pavilonu slonů.

Reklama

Výběr článků

Načítám